Tekniklockande ormdans

Musik, klädsömnad, dans och legobygge. Sex niondeklassare i Alsikeskolan har gått vidare i en tekniktävling startad av Uppsala universitet. De gick vidare med sin dansande orm.

Uppsala2014-02-19 08:03
Ormen slingrar sig framåt och bakåt. Eleverna Erika Andersson, Jonatan Trense, Josefine Jonsson och Jenny Örlin i klass 9b på Alsikeskolan sitter runt den vid bordet, de berättar och förklarar.
- Det är tre olika motorer i ormen som alla måste programmeras framåt och bakåt för att få en mjuk rörelse. Den reagerar med hjälp av en ljudsensor då man slår i marken eller klappar i händerna, säger Jonatan Trense.
- Det är bättre med ljudsensor, om man skulle behöva knäppa på en knapp skulle man kanske hamna i otakt med musiken, säger Josefine.

Josefine klappar i händerna och ormen dansar. Den är byggd i lego, den sorten man brukar kalla tekniklego och den går på uppladdningsbara batterier.
När gruppen framförde sitt arbete i tävlingen på Uppsala universitet, var ormen längst fram i centrum och Jenny och Erika dansade i indiska kläder till tonerna av en flöjt som Jonatan höll i.
- Att vi vann berodde nog på att resten av grupperna inte hade ett helt tema. Deras robotar dansade men eleverna dansade inte med den, och robotarna rörde sig bara fram och tillbaka, säger Erika.

I tävlingsmomentet blev också gruppen intervjuade av de tre domarna om hur roboten fungerar. Det gjorde de för att kolla om de verkligen hade förstått sitt bygge själva.
Annars kan det vara lätt att ta en ritning från internet och bara bygga den. Man domarna blev uppenbarligen nöjda för de sa att de aldrig sett en ormrobot tidigare.
Själva ormen gick ganska fort att bygga men sedan har de även sytt scenkläder, letat musik och koreograferat dansen. Hela uppvisningsnumret tar ungefär en och en halv minut. I juni åker de till Österrike för att delta i VM. Lite nervöst är det och robotormen ska finjusteras lite.
- Vi ska fixa lite med programmeringen. Den ska dansa lite mjukare, mer svepande, säger Jonatan.

Hela projketet går ut på att locka tjejer till teknikutbildningar, men varken tjejerna eller Jonatan har sökt till teknikprogram.
- Det har inte påverkat mitt gymnasieval, men jag är mer teknikintresserad nu, efter det här, tidigare brydde jag mig inte, säger Jenny som ska gå hästhållningsprogram.
- Det har inte påverkat mig så mycket. Jag var redan tidigare intresserad av datorer men inte just robotbygge, säger Jonatan som valt it-gymnasium.
- Jag blev påverkad och tänkte ett tag om jag skulle välja nåt lite mer tekniskt, men det blev inte så, säger Erika som valt hästhållningsprogram.
- Nej jag blev inte så påverkad,
men jag har blivit lite mer intresserad av teknik, säger Josefine som ska gå samhälle/ekonomiskt program med innebandy.

Comeniusprojektet
Drygt 100 000 kronor har Thunmanskolan och Alsikeskolan fått tillsammans för att genomföra robotprojektet. De har köpt in legomaterial till robotarna, resten av pengarna kommer att användas för att delfinansiera resan till Österrike.
Pengarna kommer från EU-projektet Comenius där utbyten mellan skolor och ungdomar är viktigt. Projektet startade förra våren under en Forskarfredag på Uppsala universitet, då ungdomarna från Knivsta besökte universitetet.Comenius ska även verka för bättre språkkunskaper.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om