Termossamlare tog priset
När Curth Andersson för 20 år sedan hittade några termosar på en auktion fick han nostalgiska känslor och tänkte att de skulle vara roligt att ha. I dag har han 240 olika termosar och har nyligen utsetts till årets samlare av en samlartidskrift.
Foto: Hans E Ericson
VARMT OCH KALLT. Samen och bikiniflickan representerar termosens två olika användningsområden i Kokhetts termos från slutet av 1950-talet. En termos som Curth Andersson ofta får frågan om han har i sin samling.
Foto: Hans E Ericson
På en hylla hemma hos Curth Andersson i Uppsala står de prydligt uppställda, 240 svenska plåt- och plasttermosar från tidigt 1900-tal och fram till slutet av 1970-talet. På hyllan bredvid står ett femtiotal dubbletter.
- Jag har bestämt mig för att rikta in mig på just de svenska termosarna. Men den typen av termosar försvann på slutet av 1970-talet när de okrossbara termosarna kom, säger Curth Andersson.
Okrossbara ja. Vem över 30 har inte fått se sin matsäck indränkt i varm choklad sedan glaset i termosen krossats?
- Det var ju så det var, man hade en mjuk ryggsäck på skolutflykten, så gjorde man en vurpa och så var det färdigt. Sedan fick man sitta och titta på när de andra drack choklad och åt äggmacka. Termosar väcker väldigt mycket känslor hos folk och det var också det som fick mig att köpa de första gamla termosarna för 20 år sedan, säger Curth Andersson.
Termosarna hittar han numera på sajter på internet, men även på mässor och i prylbodar. Det ökade intresset för antikviteter har dock gjort att efterfrågan har ökat och priserna höjts. 1960-talets designade termosar av bland annat Stig Lindberg och Sigvard Bernadotte får Curth Andersson konkurrera om med samlare på dessa designers och andra samlare är ute efter alla äldre plastföremål.
- Men jag känner inte till någon annan som samlar på termosar på just det sätt som jag gör, säger han.
Under veckan har han av tidskriften Samlarguiden utsetts till Årets samlare 2007. Av femton utsedda finalister röstades Curth Andersson fram av läsarna.
- Förutom att det är väldigt skoj att ha vunnit så innebär det att jag få ha en monter på Antik och kuriosamässan i Sollentuna i slutet av september. Det ska bli häftigt. Jag har en del idéer om hur jag ska ordna montern med termosar tillsammans med gamla skolväskor och gamla skolböcker, men det är inget som är klart än, säger han.
Hans nästa steg blir annars att börja forska om de båda stora svenska termostillverkarna June och Kokhett.
- Det skulle vara roligt att träffa någon som arbetade hos dem på 50- eller 60-talet, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!