Tiden rann ut för Gimoverken

Tidsbanken kunde inte rädda jobben på Gimoverken. Orderingången har halverats och nu tvingas Sandvik Toolings varsla 350 anställda om uppsägning. Arbetsgivaren vill förhandla om arbetstidsförkortning för att slippa säga upp personal, men facket avfärdar tanken.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2009-03-31 18:50
Tidigt på tisdagsmorgonen informerades personalen om varslet och förhandlingar mellan arbetsgivare och facket inleddes omedelbart. Totalt varslas 490 personer på Sandvik Tooling, varav 350 i Gimo.

Flera oberoende
källor som UNT talat med i företaget säger att orderingången för företaget har halverats det senaste halvåret, men från Sandviks ledning vill man inte uttala sig om några siffror innan kvartalsrapporten presenteras nästa vecka.
- Vi drabbas av den globala recessionen. Orderingången har minskat kraftigt och vi måste fortsätta att minska lagren, säger Anders Thelin, chef för Affärsområde Sandvik Tooling.
Tidsbanken, det lokala konjunkturanpassade avtal, som innebär att de kollektivanställda jobbar mer i goda tider och kan vara lediga med full lön i sämre tider gav trots konjunkturnedgången i höstas hopp för framtiden.

I december
sade platschefen Jan-Erik Nordh till UNT att ambitionen var att ingen skulle permitteras. Men nu har tiden runnit ut för Gimoverken. Den så kallade tidsbanken har mer eller mindre sinat.
Inför förhandlingarna har arbetsgivaren strategin klar:
- Vi vill försöka få en arbetstidsförkortning och lönesänkning. Skulle alla på Gimoverken gå ned 20 procent i arbetstid och lön skulle vi slippa uppsägningar, säger Anders Thelin.
Fackförbundet IF Metalls lokala ordförande Thomas Andersson avfärdar tanken helt:
- Det är alldeles för drastiskt. Många av våra medlemmar klarar inte av det. Det är ett alldeles för stort inkomstbortfall som står på spel, säger Thomas Andersson.
Erbjudanden om avtalspension är en möjlig utväg.
- Det är en annan variant till lösning som vi gärna tittar på. Vår ambition är att lösa det här så vi slipper att säga upp anställda, säger platschefen Jan-Erik Nordh.

Sandvik Tooling i Gimo är den största privata arbetsgivaren i Uppsala län med cirka 1 700 anställda. Nu hotas vart femte jobb, och skulle varslet leda till uppsägningar innebär det ett hårt slag mot Östhammars kommun.
Kommunens näringslivschef Ulf Andersson är skakad av varslets omfattning:
- Ja, det är ju så oerhört många anställda som varslas. Det här beskedet är närmast chockerande, säger han.
Kommunen höjer nu beredskapen och kommer att möta behovet av stöd med bland annat vuxenutbildning och yrkesutbildning. Dessutom har Östhammars kommun beviljats stöd från Europeiska Socialfonden (ESF), för att genomföra ett treårigt projekt för att arbeta med matchning av arbetssökande och lokala företag.
- Vi får inte underskatta effekterna av en vikande konjunktur och det är av yttersta vikt att samhällets aktörer samverkar och samagerar för att hitta lösningar, säger kommunstyrelsen ordförande Jacob Spangenberg (C).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om