Tillbaka till framtiden i Vänge
För tio år sedan skrev en grupp elever på Vänge skola texter om vilka de var och vad de tyckte om att göra. Sedan samlades de in och lades i en låda. Nu tio år senare öppnas lådan.
Anna-Lena Ekström och Lotta Dellby-Ahlsén, lärare vid Vänge skola, öppnar den låda som låstes för tio år sedan. I lådan ligger texter som eleverna skrev när de var 10-12 år. På fredagen lästes de upp för de numera 20-22 åriga före detta eleverna.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
- Tio år har gått sedan ni skrev detta! Då var ni 10-12 år och nu är ni 20-22 år, säger läraren Anna-Lena Ekström och håller upp papperna i luften.
Eleverna var på fredagen återigen samlade i Vängeskolans matsal. Det var tillsammans med kollegerna Maj Stoddard och Lotta Dellby-Ahlsén som Anna-Lena Ekström år 2000 formade idén om att låta eleverna skriva om sina liv och sedan samla ihop klasserna tio år senare. I matsalen sitter även elever som nu går i årskurs 4-6, och är cirka tio år yngre än de äldre eleverna. De är med för att ge perspektiv åt tiden som gått och för att kanske göra något liknande längre fram.
Så tar Anna-Lena Ekström ut ett pappar och börjar läsa högt. Små förväntansfulla fniss hörs här och var.
- Jag åker skejtboard och har stora skejtarbyxor på mig. Jag brukar ha mittbena med grön lugg, har en hund som heter Nico och jag är kär i tre tjejer, läser Anna-Lena Ekström högt, och alla i klassrummet skrattar.
Mest skrattar en kille i grön T-shirt och jeans. Han heter Daniel Gustafsson och är 22 år. Han var tolv år när han skrev det som Anna-Lena Ekström nyss läste upp. Det mesta av det han då skrev har han i dag inget minne av.
- Men jag minns att jag var kär i de där tjejerna! Det här är en jättekul idé och ett bra tillfälle att återigen få knyta kontakter med sina gamla klasskamrater. Vi har förändrats mycket, konstaterar han.
Läraren Maj Stoddard berättar att när hon då och då har stött på sina gamla elever på stan har de ofta frågat om det inte är dags att öppna lådan snart. Nu informerar hon samtliga i klassrummet om att alla ska få några minuter på sig att skriva upp vad ordet tid innebär för dem.
Runt ett bord längst bak i matsalen sitter 11-åriga Liv Löthman med sina klasskamrater.
- Det är kul att höra vad de äldre brukade göra när de var lika gamla som oss, säger hon.
Hon fortsätter att fundera kring tiden. Om tio år kanske hon är dansare. På lappen framför henne har hon skrivit: Tid är klockan. Tid är när natten aldrig tar slut. Tid är när man föds till när man dör.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!