Läs mer: Ingen lösning på förskolekrisen
Läs mer: Förskolebrist kan förvärras under våren
Läs mer: 260 saknar förskoleplats i vår
– Jag hoppas att detta ska ge bättre förutsättningar för barnfamiljerna i framtiden, säger Caroline Hoffstedt (S), kommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden.
Det har i många år varit ett problem att behovet av förskoleplatser varierar stort mellan vår och höst. I augusti blir många platser lediga när de äldre förskolebarnen börjar skolan. Sedan fylls förskolorna på allt eftersom de nyblivna föräldrarnas föräldraledighet tar slut. Totalt behövs cirka 800 fler platser på våren än på hösten i Uppsalas förskolor.
Enligt utbildningsförvaltningen har man lyckats lösa platsbehovet för ungefär 600 av de barn som sökt förskoleplats under våren 2017. För 150 barn har erbjudandet om plats varit så långt från hemmet att föräldrarna tvingats tacka nej till platsen.
Totalt reserveras nu 3 miljoner kronor per år i tre år för att öka tillgången med tillfälliga förskoleplatser under våren. Det handlar till exempel om tillfälliga baracklösningar och förskolor som skulle ha lagts ned. Dessa behålls nu som lokalreserv och öppnar som tillfälliga förskolor till hösten. Ett par exempel är förskolan Polack, som öppnades i januari och där en stor del av barnen flyttar till en ny förskola i Industristaden till hösten, och en modulförskola i Tuna Backar, där nya förskolor i Svartbäcken och Tuna backar ska möta behovet
Men befintliga både privata och kommunala förskolor kan få pengar för att hålla en avdelning eller annan avgränsad del av förskolan tom under hösten. Denna del ska sedan öppnas för att kunna ta emot barn till våren. Birgitta Pettersson, chef för utbildningsförvaltningen, betonar att det inte bara handlar om att öppna ett rum i en befintlig förskola utan att det ska vara en lokal med alla de faciliteter som en förskola behöver.
Personal nyanställs eller flyttas tillfälligt till de tillfälliga förskolorna från olika permanenta förskolor. Och där det uppstår luckor fylls dessa med nyanställningar och vikariat.
– Vi är en kommun som växer. Och nyanställd personal och vikarier som täcker upp när fast personal flyttas över hade behövts i alla fall, säger Birgitta Pettersson.
De tillfälliga förskoleplatserna placeras ut på motsvarande 11 förskoleavdelningar på olika ställen i kommunen. Tanken är att föräldrarna ska få så nära som möjligt till en förskola där de erbjuds plats. Men nära kan i det här sammanhanget innebära att familjer som bor i Industristaden kan få en tillfällig förskoleplats i Svartbäcken.
– Vi vill få till platser som är möjliga för föräldrar att tacka ja till. Och det är mycket bättre än som det varit tidigare att föräldrar i Lindbacken har fått erbjudande om en förskoleplats i Sunnersta. Den långsiktiga lösningen är att bygga ut förskolorna i de områden där människor bor och lever, säger Caroline Hoffstedt.
Finns det en risk att det blir en orolig miljö för de barn som får en tillfällig förskoleplats?
– Det är inte en perfekt lösning. Men det skapar en möjlighet för föräldrar att gå tillbaka till sina jobb, säger Caroline Hoffstedt.
Oppositionen är kritisk till att den styrande majoriteten inte tidigare har tagit itu med bristen på förskoleplatser.
– Det här har varit vårt förslag i flera år att ha en överkapacitet för att möta de problem som finns varje vår. Det är tråkigt att man väntat med detta i tre år och gör det under ett valår, säger Christopher Lagerqvist (M), andre vice ordförande i utbildningsnämnden.
Anna Manell (L) är tveksam till om den här åtgärden kommer att lösa problemen.
– Platsbristen är så enorm. Risken är också att sådan här tillfälliga lösningar har en benägenhet att bli permanenta, säger hon.