Tillverkare backar om fluga
Sommarens stora fluga är spikmattan, som blivit så folklig att den till och med säljs på Clas Ohlson. Men om den verkligen hjälper mot sjukdomar som kol, artros och fibromyalgi är en annan sak.
Mirja Ahrén och Marie-Louise Lööv säljer spikmattor på Clas Ohlsson.
Foto: Patrik Lundin
Rolf Malmquist, Uppsala, är skeptisk till spikmattans påstådda effekter. Han håller sig sedan 33 år tillbaks i form med att simma, och tror att det är nyttigare än att ligga på spikmattor.
- Men tror man på det själv så fungerar det kanske, säger han.
Flera av dem vi pratade med är tveksamma till spikmattans undergörande verkan, men har vänner som är desto positivare. Monica Österberg från Uppsala skulle inte drömma om att skaffa en, men har fyra väninnor med spikmattor i varierande storlekar.
- De är jättenöjda och säger att den hjälper mot huvudvärk och spänningar i nacke och axlar.
Jonathan Schalk, Uppsala, tycker att spikmattorna kan ge en viss avslappnande effekt.
- Men att de skulle lindra sjukdomstillstånd som artros tror jag inte alls på. Då har till exempel styrketräning bättre effekt, säger han.
Mirja Ahrén är butiksanställd på Clas Ohlson i Uppsala, som redan har infört spikmattan i sitt ordinarie sortiment, en procedur som annars brukar ta betydligt längre tid än en enstaka säsong. Hon tycker att känslan att ligga på spikmatta är avslappnande.
- Det är ungefär som ett fotbad, beskriver hon.
Spikmattan lanserades 2007 och har sålts i 300 000 exemplar. En förklaring till populariteten har varit att den tränar kroppens smärtlindrande system, endorfinsystemet. Men än så länge finns ingen forskning som har kunnat visa den effekten, bortsett från en amerikansk studie från 1990-talet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!