"Tio procent kan drabbas i första vågen"
Den senaste veckans fall med svårt sjuka och en död i svininfluensan ändrar inte på Smittskyddsinstitutets syn på smittförlotten. Ungefär en tiondel av befolkningen kan komma att drabbas, säger Smittskyddsinstitutets generaldirektör Johan Carlsson.
- Jag beklagar det djupt tragiska dödsfallet. Våra tankar går till de anhöriga, men jag vill ändå understryka att de allra flesta som drabbas av influensan kommer att ha ett lindrigt sjukdomsförlopp under fyra till fem dagar, sade hon.
Johan Carlsson från Smittskyddsinstitutet säger att förloppet för influensan stämmer väl överens med hur man trodde att det skulle se ut.
- Efter en lugn sommar hade vi väntat oss en uppgång efter semestrar och skolstart. Vi ser också att det drabbar yngre och medelålders mer än vanlig säsongsinfluensa.
Ungefär hälften av de insjuknade är mellan 20 och 40 år. Totalt tror Johan Carlsson att en tiondel av befolkningen kommer att smittas i den första influensavågen.
- Men hur många det blir beror också på hur snabbt vaccineringen kommer i gång och hur mycket själva peaken dröjer, säger han.
Maria Larsson kommer nu att regelbundet samla en grupp från Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Sveriges Kommuner och Landsting. Hon poängterar också att Sverige som ordförandeland i EU har en viktig roll i det europeiska samarbetet kring influensan.
- Vi kommer att ha ministermöte i frågan 12 oktober.
Enligt flera medier har den man som avled i den så kallade svininfluensan ringt sjukvårdsupplysningen för att få råd. Sjukvårdsupplysningen ska nu utreda om så var fallet och vilka råd som i så fall gavs.
Enligt Monica Mäki Karlstrand, verksamhetschef för sjukvårdsupplysningen i Uppsala, är det inte bekräftat än att mannen kontaktade dem.
— Vi har hittills inte fått klart för oss om han har ringt hit eller inte men naturligtvis kommer vi att göra en utredning om det visar sig att han gjort det. Det är vårt normala förfarande så det är inget konstigt med det.
Det är chefsläkaren inom primärvården som beslutar om en utredning ska göras. Internt inom sjukvårdsupplysningen plockar man då fram journalhandlingarna och lyssnar på bandinspelningar över vad som sagts.
Ännu har ingen utredning inletts och sjukvårdsupplysningen har inte ändrat några rutiner.
— Det är samma besked till befolkningen som gäller. Vi har haft ett tragiskt dödsfall men det är fortfarande inte en influensa som är farligare än någon annan.
Mäki Karlstrand vädjar till dem som bara är oroliga att vända sig till sjukvårdsupplysningens hemsida i stället för att ringa.
— Vi såg redan i går att det var många som ringde av oro och då oroar vi oss för att de sjuka inte kommer fram. Det är svårt att veta vilka som har lagt på luren på vägen men det säger sig självt att det kan vara så att folk inte kommit fram.
Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet, berättade att man ligger i fas med planeringen. Vaccinationsprogrammet väntas dra i gång i början av oktober. Först ska riskgrupperna vaccineras, och sedan kan vaccineringen av den övriga befolkningen inledas. Han anser att det är viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig.
— Vi har chans att vaccinera oss så tidigt att vi förändrar hur den här pandemin påverkar oss. Det har vi aldrig kunnat göra tidigare, säger Tegnell.
I mitten av november väntas halva befolkningen vara vaccinerad
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!