Tio söta varor

Här hittar du svaret på hur mycket socker några av våra vanligaste livsmedel innehåller. Hade du koll?

22 procent socker.

22 procent socker.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2015-04-03 09:03

Digestivekexen av den sort vi valt består av 22 procent socker, ungefär en sockerbit per kex. Vissa andra sorter innehåller aningen mindre.

Dränk inte maten i ketchup. En matsked innehåller runt fyra gram socker, vilket motsvarar en stor sockerbit.

Bananchips är rena godiset. De innehåller både socker och honung, men den exakta mängden redovisas inte, bara mängden kolhydrater som är 61 procent. Resten är fett och protein.

Grovbrödet med fullkornsråd och surdeg innehåller mer sockerarter än mycket annat matbröd – motsvarande en sockerbit i varje brödskiva. Kanske det de 2,5 procenten äppelsylt som gör det.

En Risifrutti med skogsbär innehåller tolv procent sockerarter. Två tredjedelar av det är tillsatt socker. Det motsvarar sex sockerbitar.

Fruktdrycken Proviva marknadsförs som en hälsodryck bra för magen. Den med svarta vinbär innehåller tillsatt socker motsvarande en sockerbit per deciliter. Smaker med sötare frukter och bär som mango och jordgubb innehåller något mindre socker.

Drickyoghurt med skogsbär innehåller 13 procent sockerarter. Av det är cirka en tredjedel naturligt mjölksocker, medan resten är tillsatt socker. Någon hel frukt finns inte här, bara fruktjuicer.

Socker kommer näst högst på ingrediensförteckningen på Mariekexpaketet. Hela paketet innehåller socker motsvarande cirka 11 sockerbitar.

I färdig hallonkräm är 17 procent socker och bara 13 procent hallon. En portion innehåller ungefär sju sockerbitar.

All bran innehåller mycket fibrer och verkar nyttigt, men det visar sig att flingorna hör till de sötare sorterna. 20 procent är sockerarter, vilket motsvarar ungefär två sockerbitar per portion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om