Tipsen som gör julen billigare

Handeln väntas slå alla rekord i jul - igen. Här är någ­ra handfasta tips som gör julen lite billigare och roligare. Klapparna behöver ju inte kosta skjortan.

Julklapparna måste inte bli dyra.

Julklapparna måste inte bli dyra.

Foto:

Uppsala2006-12-10 00:01
Det finns ingen naturlag som säger att julen måste bestå av konsumtion, konsumtion och åter konsumtion. Men reklamen vill naturligtvis få oss att tro att det.
Varje år utses till exempel årets julklapp av handeln själv. Den ska representera den tid vi lever i, vara en nyhet eller ett nyväckt intresse och dessutom ska den sälja stort.
I år är det ljudboken - en produkt av vår stressade vardag.
Dessutom spår Handelns utredningsinstitut, HUI, att vi ska rekordhandla i år igen. Den här julen beräknas vi köpa mat och klappar för nästan 52 miljarder kronor. Det motsvarar 5 700 kronor per person och är en ökning med 7,6 procent jämfört med i fjol.

Tid i stället för pengar
Platta klappar står högt upp på önskelistorna. Tv-apparater och andra elektroniska prylar, till exempel. Men samtidigt märks en trend mot att vi vill ta hand om oss själva. Åka på spa eller göra en weekendresa någonstans. Det är
bra att ta fasta på när man ska planera julen för sig och sina nära och kära.
Varför inte satsa på att ge bort tid i stället för pengar? Varför jobba ihjäl sig för att få ihop slantar till dyra klappar, som dessutom tar tid att tänka ut och köpa?
Samma tankegångar är Ann-Sofie Magnusson, familjeekonom på Ikanobanken, inne på. Hon har en rad handfasta tips som är användbara inför jul.

Tjänsteklappar är bra
Ett av hennes förslag är att ge bort presentkort på tjäns­ter till vuxna vänner och släktingar. Passa barnen, skotta, klippa gräsmattan, veckohandla någon gång, tvätta bilen, städa, hämta på dagis... listan går att göra hur lång som helst.
Låt fantasin spela fritt så kommer du garanterat på en tjänsteklapp som får mottagaren att bli jätteglad och tacksam. På kuppen får du känna att du gör något bra - och förmodligen tillbringa lite mer tid med dina vänner och släktingar.
- Det viktigaste är väl ändå att få tid att umgås, både under julen och annars. Ordna knytkalas så slipper du jobba ihjäl dig före jul. Köp bara sån mat som ni verkligen vill ha på julbordet. Det blir billigare och du slipper kasta rester.

Roliga aktiviteter
Tjänsteklappar går givetvis att köpa också, för den som har råd med det. Det finns massor med aktiviteter som är kul. Biljetter till en konsert, ansiktsbehandling, gymkort, klippkort i skidliften, medlemskap i olika föreningar, en kryssning och så vidare.
- Det går att få en bra jul utan att det kostar så mycket. Börja planera i god tid så kan du ta det lugnt när julen kommer.
Köp till exempel inte så förtvivlat många klappar till barnen. Satsa i stället på något som de verkligen vill ha.
Tidningarna skrev för en tid sedan att svenska barn i genomsnitt har över 500 leksaker och att föräldrarna lägger ungefär 5 000 kronor varje år på att köpa nya.

Sälj det gamla
Säkert har du många andra prylar i hemmet som inte heller är helt nödvändiga.
- Jag tycker att man kan annonsera ut saker som man inte behöver och på så sätt få in lite extra pengar. Det finns säkert många som blir glada om de kan köpa dina saker till ett bra pris. Om du är ute i god tid innan jul kan du kanske själv också hitta det du vill köpa till ett lägre pris, säger Ann-Sofie Magnusson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om