Tjejjour på Lunarstorm

Slussen i Uppsala är en av de tjej­jourer som tillsammans skaffat sig ett krypin på mötesplatsen Lunarstorm. Deras sida har blivit populär och får ofta besök.

Uppsala2007-04-04 17:59
Tjejjouren Slussen i Uppsala har gått ihop med 33 andra tjejjourer i landet i en nationell satsning på uppdrag av regeringen. Målet är att synas mycket mer på platser där många ungdomar finns. Därför kontaktade tjejjourerna tillsammans med Ungdomsstyrelsen Lunarstorm och inledde ett samarbete.
Sedan i februari har nu tjejjourerna ett eget krypin på sajten som enligt mätningar är Skandinaviens mest trafikerade. På krypinnet finns det bland annat kontaktuppgifter till alla tjejjourer i landet, och dokument om mänskliga rättigheter. Dessutom kan vem som helst skicka ett mejl eller ett gästboksinlägg och få det besvarat.

Maria Lööf från Tjejjouren Slussen tycker att Lunarstorm är precis rätt plats för dem att finnas på.
- Det är ju så ungdomar pratar med varandra i dag, genom nätet. Så därför tyckte vi att det var dumt att inte finnas där, säger hon och fortsätter:
- Men i början när krypinnet precis hade kommit upp blev det nästan ­lite väl mycket ett tag.
För krypinnet blev populärt direkt. Första dagen så fick de in cirka 150 mejl från tjejer (och killar) runt om i landet med frågor om allt från kärlekslivet till självmordstankar.
- Tjejerna fick jobba åtta timmar varje dag med att svara på mejl i början. Att sköta en sådan stor satsning, det kräver ju en del. Men de mäktade med det och det är riktigt häftigt gjort, säger Lisa Modée som är ut­redare på Ungdomsstyrelsen.
Hon menar att det är imponerande att vilja göra någon skillnad i världen, även om det är i liten skala.
— De här tjejerna jobbar ideellt för att hjälpa andra människor, jag tycker det är fascinerande, säger hon.

Det var i maj förra året som gymnasie­eleverna Maria Lööf och Ida Jansson i Uppsala startade Slussen som en telefonjour för unga tjejer i kommunen. Slussen blev snabbt populär och tjejer ringer om alla möjliga problem. Maria Lööf vill gärna fortsätta arbetet, men då på heltid för att ha tiden som krävs för att hjälpa andra tjejer. Och hur det ser ut på tjejjouren Slussen om fem år, det har hon redan planerat.
- Jag hoppas vi har en eller två heltidstjänster då, och att ännu fler tjejer engagerat sig i föreningen, för det här vill vi få fortsätta med, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om