Tonåringar har dyra vanor
Det är dyrt att vara ung i dag. Datorn och mobilen är ett måste och det tär på plånboken. - Prylarna är ett sätt att tala om vem man är, förklarar forskaren Erika Lundby.
1989 hade tonåringen ingen egen mobiltelefon, ingen dator och för det mesta heller ingen moped. I dag är det till och med självklart för tolvåringar att ha en egen mobil.
Modekläder fanns det givetvis då som nu, men utbudet var inte lika stort och reklamen inte så påträngande.
Ändå har de ungas egen konsumtion faktiskt inte ökat lika mycket som den totala konsumtionen har gjort, det visar flera undersökningar.
I varje fall har fickpengarna inte ökat lika mycket som de vuxnas ekonomiska utrymme. Det kan bero på att föräldrarna medvetet håller igen.
- De är ofta oroliga för att barnen ska bli bortskämda. Samtidigt vill de inte att de ska hamna utanför för att de inte har samma prylar som kompisarna. Det är en svår balansgång, säger Erika Lundby, doktorand vid Växjö universitet.
Hon förklarar att barn och ungdomar, precis som vuxna, ofta behöver saker för att få vara med i en viss gemenskap. På samma sätt kan föräldrarnas sätt att klä och utrusta sina barn signalera en grupptillhörighet för familjen. Men då ska man inte glömma bort att alla tekniska prylar som ungdomarna omger sig med har en funktion också. De har stor betydelse för det sociala umgänget och är inte bara grejor att visa upp.
- Utan mobil går det inte att messa kompisarna om vad man ska göra på kvällen. Den ökade ekonomiska klyftan kan göra det extra kännbart att inte kunna köpa det som kompisarna har, till exempel en ny mobil, eftersom man jämför sig med vad som betraktas som normal standard bland jämnåriga, säger Erika Lundby.
Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, som undersökt tonåringarnas ekonomi, säger att det är viktigt att prata om vilka ekonomiska villkor familjen har.
- Det gäller att förklara hur familjens situation ser ut och på så vis motivera varför man inte kan lägga pengar på vissa saker, säger hon.
Ett tips är att komma överens om vad tonåringens egna pengar ska räcka till. Studiebidraget kan vara en grund till kläder och mobil men föräldrarna får skjuta till om de ska handla till exempel en vinterjacka.
- Och om jeansen kostar 300 kronor räcker studiebidraget, kostar de däremot 1 300 kronor får tonåringen spara.
Underskatta framför allt inte barnens ekonomiska tänkande. De är mycket mer reflekterande och vet mycket mer om familjens ekonomi än man kan tro, det visar Erika Lundbys forskning.
- Barn tar ofta hänsyn till sina föräldrar och vill sällan tjata om att få saker när det är ont om pengar hemma, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!