Tonåringarnas bästa semestertips

Så får du ut det mesta av ­semestern – om tonåringen själv får ­bestämma. Sex ungdomar ger sex tips till vuxna som vill undvika semestertrubbel.

Foto:

Uppsala2014-06-22 08:00

Emma Liedholm

15 år, gått ut 8:an på Gränbyskolan.

Om barnen

”Om man åker någonstans tillsammans ska man kolla att det finns något för barnen att göra så att man inte åker iväg och så finns det inte något för dem att göra. Man ska också planerna något roligt för sig själv så att det blir både och. Om det är åldersskillnad mellan barnen kan man turas om, varje barn får göra något som den tycker är roligt. Om barnen har långtråkigt får man som förälder hitta på något kul, för det blir inte så kul för en själv om barnen är sysslolösa och griniga. Om man inte har råd att göra så mycket får man göra det bästa av situationen. Då kan man åka till någon mindre strand. Man får anpassa sig, det finns saker på hemmaplan också.”

Johanna Magnusson

15 år, gått ut 8:an på Alsikeskolan.

Om relationen

”Det är bra om man inte är för mycket tillsammans med sin partner, man behöver inte göra allt ihop för man kan tröttna på varandra då. Det är ändå viktigt att passa på att umgås när man har ledigt. Men har man inte semester samtidigt kan man i alla fall försöka boka så att man har en vecka tillsammans. Och det är bra om man äter middag ihop, då ser man till att träffas. Samtalsämnen kan man alltid komma på. Jag tror också att man ska hjälpas åt med alla vardagssysslor, det underlättar i relationen.”

Tilda Lörhammer

15 år, gått ut 9:an på Alsikeskolan.

Om släkten

”Det beror på vad man har för relation till sin släkt. Har man barn i samma ålder kan man träffas oftare. Man får fråga alla i familjen om de vill träffa släkten och utgå från hur roligt alla tycker att det är. En del har ju sommarstuga ihop som kanske tillhör hela släkten. För att inte bli osams om den kan man planera och lägga upp ett schema för flera år framåt och turas om vem som ska vara där. Om man inte vill fira midsommar tillsammans just det året tycker jag att man ska vara ärlig och säga det, då blir det färre tråkiga konsekvenser. Bara man förklarar varför, till exempel att man tänkt göra något med sina vänner, så förstår de nog. Ärlighet varar längst i all kommunikation.”

Anton Smith

17 år, gått ut första året på Celsiusskolan.

Om jobbet

”När man väl är på semester ska man inte tänka på jobbet. Man ska tänka vad man ska göra med familjen. Har man ett väldigt viktigt jobb kan man avsätta en timme i veckan där man betar av det mest akuta. Man ska inte hålla på med mejlen och mobilen hela tiden, för då kopplar man inte av mentalt. Känner man sig oumbärlig på jobbet kan man ta kortare semesterpauser på en, två dagar. Vila och återhämtning behövs för att man inte ska tröttna eller gå in i väggen. Det är nog inte heller så bra att alltid längta till semestern, som om hela livet hängde på det. Man ska ha ett jobb man trivs med så att man inte bara lever för semestern.”

Erik Djurberg

16 år, gått ut första året på Celsiusskolan.

Om föräldern

”När du har semester ska du se till att ta det lite lugnare. Det är bra att hitta på saker med familjen men gör också något på egen hand. Man kan till exempel åka till havet, som är en lugnare plats, för att varva ned. Sen är det olika från person till person. En del gillar att hålla igång. En del vill bara ta det lugnt. Är man olika i familjen kan man försöka tillgodose allas behov. Om man bara tänker på sig själv blir det inte bra för någon, det går ut över en själv också. Det gäller at hitta en balans mellan att ta hand om sig själv och andra.”

Michael Welsapar

17 år, gått ut första året på Celsiusskolan.

Om aktiviteterna

”Först och främst gäller det att vila ut så man orkar gå tillbaka till jobbet. Och då ska man inte göra alltför jobbiga saker som att bestiga berg och andra extrema utmaningar. Har man tänkt åka på en resa och den är dåligt planerad kommer det garanterat att dyka upp stress. En bra planerad semester är ganska viktigt. Skulle det du hittar på bli misslyckat, se det från den ljusa sidan: du har fått lite omväxling och det blir säkert bättre nästa år. Man ska inte stressa upp sig, det mesta löser sig ändå.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om