Toppbetyg kräver muntlig talang

Tonåringar måste vara bra på att uttrycka sina kunskaper för att nå de höga betygen. Men det nya betygssystemet kan bli till en nackdel för elever som har svårt att uttrycka sig.

Ärentunaskolan. Lärare och elever om nya betygssystemet.
Linnéa Hjelmstedt, Aurore Lundmark, Sandra Henriksson

Ärentunaskolan. Lärare och elever om nya betygssystemet. Linnéa Hjelmstedt, Aurore Lundmark, Sandra Henriksson

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2011-12-19 15:07

 Det tror elever och lärare vid Ärentunaskolan i Storvreta där man kommande vecka delar ut betygen.
Även om hon redan har en aning om vad det blir för betyg så känns det lite nervöst. Linnéa Hjelmstedt är en av eleverna i årskurs 8 som nästa vecka får sina första betyg enligt skalan A-F. Ett F hoppas varken hon eller någon annan elev på, för då har man blivit underkänd i ämnet. Helst ska det vara A, men det tror varken hon eller hennes två kompisar är möjligt efter bara en termin.
Aurore Lundmark gillar det nya betygssystemet, även om det fortfarande känns lite svårgreppat.
– Ska man vara nöjd om man får ett C? Det är svårt att veta. Vissa lärare säger ju att det är jättebra.
– Men andra tycker att man ska jobba för ett bättre betyg än C, säger Sandra Henriksson, som sitter bredvid.

Det är bara några dagar kvar av terminen. De flesta eleverna har lektioner men Sandra och hennes två kompisar har långrast.
Linnéa tycker att tyskalektionerna har blivit bättre sedan hon började arbeta utifrån det nya betygssystemet. Nu handlar det mer om att förstå helheten, berättar hon.
– Man ska förstå hela språket mer nu än tidigare då det handlade mer om ord och glosor. Det är nästan lite roligare att jobba så här.
Fler betygsnivåer blir rättvisare, tror de. Det blir slut på svaga eller starka G:n, i stället får man antingen ett D eller ett E.
– Då vet man mer exakt var man ligger på skalan, säger Sandra.
Det nya betygssystemet sätter både lärare och elever på prov. Lärarna måste ställa fler öppna frågor, där eleven får möjlighet att utveckla sitt svar och därmed visa sina kunskaper. En fråga på hem- och konsumentkunskapen, om varför man valt ett bröd med mycket fibrer i, kan inte bara besvaras med att ”det är nyttigt”.
Den som vill nå högre betyg bör också redogöra för varför det fiberrika brödet är nyttigt för kroppen. Det berättar lärarna Malin Bergvall och Lena Persson.
De tycker att det har varit svårt att sätta sig in i det nya betygssystemet. Just i år är det extra komplicerat, eftersom de tillämpar både det gamla och nya systemet på olika årskurser.
– Det är klart att det skulle ha underlättat om alla fick det nya samtidigt, säger Malin.

Båda undervisar i hem- och konsumentkunskap. På ett papper har de på ett förenklat sätt förklarat för eleverna de kunskapskrav som skolverket ställer: För det godkända betyget E krävs det bland annat att man ”med hjälp” kan planera och tillaga måltider.
För det bästa betyget, A, krävs att man på ett välutvecklat sätt kan förklara vad man gjort och varför det blev som det blev.
Både Malin och Lena är medvetna om att det finns elever som kan ha svårt att uttrycka sig i grupp.
– Man ska kunna samma saker som tidigare, men kunna redogöra för dem på ett mer välutvecklat sätt, säger Lena Persson.
Och om man inte är så bra på att uttrycka sig muntligt?
– Där finns ett problem. Då får man försöka skapa andra möjligheter, till exempel genom mindre grupper, eller att man tar ut en elev i taget och iakttar dessa elever mer under lektionen.
Överlag är de positiva till att få bedöma elevernas kunskaper utifrån mer än bara G, VG och MVG.
– Det känns som att det blir mer rättvist nu, att man kan visa på fler skillnader mellan elevernas kunskaper och de olika betygsnivåerna, säger Malin.

BAKGRUND

Tre olika betygssystem under 1900-talets andra hälft
I samband med höstterminens avslutning 2011 tillämpas för första gången en ny sexgradig betygsskala i grundskolan och gymnasieskolan.
Den här terminen är det enbart eleverna i årskurs 8 och första året på gymnasiet som får betyg enligt den nya betygsskalan. Elever med godkända betyg ska bedömas enligt en stege från A till E. Betyget F står för ej godkända resultat. 
När underlag för bedömning av en elevs kunskaper saknas ska betyg inte alls sättas utan anges med ett horisontellt streck i betygskatalogen.
Enligt den nya skollagen kan man inte längre överklaga ett betyg. Däremot har läraren möjlighet att ändra betyget. Betyg i årskurs 6 och 7 kommer att för första gången sättas höstterminen 2012.

Under 1900-talets andra hälft har skolvärlden upplevt tre olika betygssystem.
Det absoluta betygssystemet (-1962): Byggde på uppfattningen att det existerar en absolut och säker kunskap som ska föras över till eleverna. Betygen fördelades enligt en sjugradig betygsskala med bland annat litet och stort A. Eleverna fick betyg i uppförande och flit enligt en fyrgradig betygsskala där A var det högsta betyget och D det lägsta. I realskolan fick eleverna betyg i uppförande och ordning enligt samma skala.
Systemet kritiserades för att det saknades anvisningar om vilka kunskapskrav de olika stegen egentligen motsvarade.

Det relativa betygssystemet (1962-1994): Byggde på en matematisk teori om normalfördelning. Syftet var att rangordna eleverna sinsemellan för att därigenom garantera ett rättvist urval till högre studier. 
Betyg fördelades enligt en femgradig skala, 1-5, där det framgick hur många procent av alla elever som skulle ha ett visst betyg. Dessa sattes till en början i hela grundskolan med allt fler betyg ju högre årskurser eleven gick i.
Med tiden begränsades antalet betyget till vissa årskurser, och från och med 1980 sattes betyg enbart i årskurs 8 och 9.
Systemet kritiserades bland annat för att inte säga något om elevernas egentliga kunskaper utan endast om hur en individs kunskaper förhåller sig till andra individer inom samma ämne.

Det mål- och kunskapsrelaterade betygssystemet (1994-): Har ansetts ge bättre information om elevers kunskapsutveckling och kunskapsprofil. Godkänt (G), Väl godkänt (VG) och Mycket väl godkänt (MVG). Kursplanernas mål för ett ämne eller en kurs anger vilka kunskaper eleverna ska utveckla.
Betygskriterierna beskriver de kunskapskvaliteter som gäller för varje betyg. I grundskolan finns bara betygskriterier för VG och MVG.
Systemet har kritiserats för att betygsstegen varit för få.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om