Ett antal människor har samlats på åkern vid Linnés Hammarby med liar och räfsor i högsta hugg. Solen lyser över landskapet.
– Det är väldigt härligt väder i dag, men inte för lieslåtter. Gräset är så torrt så det blir lite av en utmaning, säger Clas Tollin, till vardags professor på SLU.
Gunilla Anderman står bredvid honom, beredd med räfsa ihop det slagna höet för att sedan hässja det.
– Jag har provat på att slå ett par gånger men det är inget för mig. Jag är mycket bättre på att räfsa, säger hon och skrattar.
Det pågår flera aktiviteter under slåtterdagen. I kålgården kan man handla primörer som var vanliga för 300 år sedan, barnen får prova på att klä sig i tidstypiska kläder och för dem som inte orkar slå hö kan man handla en korg med tidstypiska godsaker och ha picknick i grönskan à la 1700-tal.
– Vi har anordnat slåtterdag i ganska många år nu. Man får helt enkelt prova på att skörda hö som man gjorde på 1700-talet, berättar Anna Backman, museiassistent.
Under dagen pågår också flera visningar av området och historiska vandringar.