Förra helgen arrangerade Naturskyddsföreningen i Sigtunabygden slåtter för allmänheten i Viby by utanför Sigtuna.
- Det var fyra eller fem år sedan vi slutade med slåtter på Munkholmsängen. Det är första gången vi arrangerade slåtter i Viby, säger Benny Andersson.
Och det finns ett intresse. Det kom ett 60-tal personer för att delta. Benny Andersson hoppas att slåttern ska bli en tradition.
När Viby by befolkades av torpare på 1800-talet var det långt ifrån den pittoreska idyll som den är i dag. Sigtunaförfattaren Fred Eriksson gav ut flera böcker som handlar om föräldrarnas omänskligt hårda slit som torpare bland annat i Viby i början av 1900-talet.
Dagens Faluröda bebyggelse, timrade torp och uthus, är från 1800-talet. Men byns äldsta historia är trots arkeologiska undersökningar ännu höljt i dunkel.
Tack vare Sveriges äldsta bevarade originalskrift vet man att cisterciensermunkar påbörjade ett klosterbygge på platsen på 1160-talet. Några arkeologiska spår från munkarna har dock aldrig påträffats.
Under 1990-talet undersökte arkeologer höjden i byns norra del. Men spåren från klostret lös med sin frånvaro. Däremot hittade arkeologerna helt oväntat resterna av en tidigare okänd romansk stenkyrka från tidig medeltid. Intill koret fanns en kvinnograv. Vem kvinnan var vet man inte. Men dödsorsaken är klarlagd. När arkeologerna lyfte upp kraniet syntes ett svärdshugg som hade träffat henne i bakhuvudet.
Fred Eriksson ansåg att arkeologerna grävde på fel plats. Han var övertygad om att klostret hade legat vid den sanka ängsmark som ligger på vänstersida om nerförsbacke när man kommer in i byn norrifrån.
År 1940 blev Viby by ett byggnadsminne. Sedan 1970-talet hyr Statens fastighetsverk ut stugorna till privatpersoner.
Den som vill hyra stuga i Viby får räkna med att vänta. Trots avsaknaden av vatten och avlopp är väntetiden närmare 30-40 år. Tidigare kunde hyresrätten gå i arv. Men den möjligheten är borta.
Barbro Beck har hyrt "sin" stuga i 35 år. Hon tycker inte att Viby by är sig likt.
- Det händer numera inte så mycket här. Alla stugor är uthyrda, men de flesta står tomma och oanvända. Vissa hyresgäster är bara här ett par gånger på sommaren och klipper gräset, säger Barbro Beck.
Mathias Jonsson är förvaltare på Statens fastighetsverk. Han skulle gärna se mer aktivitet i Viby, men säger att det inte går att tvinga folk att vistas i stugorna. Intresset för att hyra i Viby är stort.
- Vi har en intresselista med ett tjugotal personer. Den senaste som fick ett kontrakt häromåret hade väntat sedan 1986. För närvarande sätter vi inte upp fler personer på listan, säger Mathias Jonsson.