Trädgårdens äpplen blir liggande

Nu råder äppeltider i uppländska trädgårdar, men många rara frukter lär bli liggande på marken. Kunskapen om hur frukt och bär kan tillagas är på väg att försvinna, menar expertisen.

Inger Hermansson tar hand om sina äpplen hemma i trädgården. Det som inte blir mos eller tårtfyllning hämtas av grannarna från lägenheterna intill. I sista hand körs frukten ut i skogen, till glädje för rådjuren.

Inger Hermansson tar hand om sina äpplen hemma i trädgården. Det som inte blir mos eller tårtfyllning hämtas av grannarna från lägenheterna intill. I sista hand körs frukten ut i skogen, till glädje för rådjuren.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2008-09-24 09:02
- Vi kan se det tydligt på våra egna studenter, som kan mindre än förr om att laga mat och ta tillvara frukt. Förklaringen handlar till stor del om hur vårt samhälle ser ut och att människor inte har tid, säger universitetslektor Berit Lundmark vid Institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet.
Hon är ett gott exempel på att kunskapen om moskok och sylttill­lagning tidigare förts vidare inom familjer, mellan generationerna. För Berit Lundmark är det naturligt att ta fram grytan och göra en sats äppelmos:
- Men det beror förstås på att jag vet hur man gör, det blir ingen svårighet och det går ganska snabbt. I dag är unga människor mer stressade än förr och kunskapen försvinner.

1960- och 70-talets matmode har också sin skuld i att äpplena blir liggande på marken, menar hon:
- Då skulle man över huvud taget inte laga sin mat. Det moderna var att köpa färdigt.
En snabbtur bland hemträdgårdar i Uppsala avslöjar att omhändertagandet av frukterna varierar. En låda vid tomtgränsen med äpplen, fria att plocka, är en vanlig metod för att bli av med överskottet. Hos andra går grytorna varma. Inger Hermansson i Svartbäcken har inga drivor av frukt under trädkronorna:
- Jag gör mos varje år när vi får äpplen, det är inget konstigt, min mamma gjorde det och jag har fortsatt, berättar hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om