Traditionsenligt lådbilsrace i Sunnerstagropen

Yrkespluggets båda skolor i Uppsala och Bromma avslutade traditionsenligt terminen med ett lådbilsrace för förstaårseleverna. Denna gång skulle deltagarna ta sig nerför Sunnerstagropen.

Frida gebestam berättar att de satsat mest på designen.

Frida gebestam berättar att de satsat mest på designen.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2019-06-03 17:57

– Alla lådbilar måste ha broms och styrstopp. Och förarna måste ha hjälm och arbetsbyxor, säger Marcus Ahlberg, lärare i fordon och transport vid Yrkesplugget i Uppsala, som kontrollerar lådbilarna innan de får rulla i väg mot starten.

Hjälmen visar sig vara en viktig säkerhetsdetalj. Det är flera lådbilar som välter under färden nerför backen. Andra ekipage behöver viss tillsyn i depån mellan de olika heaten efter att de tappat delar på den något guppiga banan.

Själva tävlingen består av två delmoment: En racedel och en designdel, där den senare avgörs i en omröstning av eleverna själva. Marcus Ahlberg berättar att Uppsala vunnit racingdelen alla de nio år som tävlingen arrangerats.

I designdelen brukar det vara en fördel att ha hemmaplan, eftersom den arrangerande skolan har lättare att få många elever som supporterskara att komma till tävlingen.

Jakob Gullberg, en av deltagarna från Bromma, berättar att hans grupp jobbat i tre dagar med sin lådbil.

– Både snabbheten och designen är viktig, säger han.

Vad är det som gör er bil snabb?

– Aerodynamiken. Vi har försökt få till så lite luftmotstånd som möjligt.

För Frida Gebestam, Jonathan Sundström och Addadavut Nilsson Thepyos är det dock designen som har varit högsta prio. Deras skapelse har gjorts med My little pony-tema, där de har målat Rainbow Dash, en av de tecknade ponnyfigurerna, på baksidan av lådbilen.

– Den känns stor jämfört med de andra lådbilarna. Men den är snygg. Förhoppningsvis är den stabil också. Vi får se hur det går, säger Frida Gebestam, som går fordonsprogrammet i Uppsala.

Det handlar dock inte enbart om att ta sig snabbast nerför backen. För att kvalificera sig till finalomgångarna räknas tiden ihop med en teknikdel som visar sig vara minst lika avgörande som backracet. Här testar man svängradie och manövrering. Edvin Hellström och Anton Olofsson från Uppsala har lite problem med fickparkeringsmomentet i sin lådbild med flamingodesign.

– Det gick inte bra. Den var för låg så vi slog i på ett ställe i backen. Och det här tog alldeles för lång tid. Vi får hoppas på designpriset, säger Edvin Hellström.

Patrik Brishag, lärare på byggprogrammet och domare i teknikmomentet berättar att Uppsaladuon inte är den enda som har problem med fickparkeringen.

– Ingen av dem har körkort och det är väl ett moment som de inte är vana vid, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om