Äldrenämnden gjorde ett underskott på minus 67 miljoner kronor förra året och klarade inte det effektiviseringskrav på 80 miljoner kronor som verksamheterna hade. Nu måste allt ses över för att få en budget i balans.
Äldreförvaltningen planerar att sätta in ett helt paket av olika åtgärder. Bland annat ska antalet korttidsplatser för äldre som legat på sjukhus minskas genom att ett nytt specialteam tar hand om patienterna i hemmet. Växelvårdsplatserna vid Vipängen, Ultuna och Ödhumla i Nyby flyttar in på äldreboendet Linné.
– Vi ser också över om vissa träffpunkter kan samlokaliseras med andra verksamheter. Vi har mycket lokaler. Utnyttjar vi dem bättre så kan vi spara mycket pengar, säger Carina Juhlin som är chef för äldreomsorgen.
För att minska kostnaderna inom hemtjänst och hemsjukvård vill hon undersöka om det går att lätta på sjuksköterskornas administrativa börda, både för privata och offentliga vårdgivare.
– Hemtjänsten har haft kraftiga kostnadsökningar främst för hemsjukvård och en stor del av sjuksköterskornas tid går åt till administration. Vi bör kunna använda oss mer av digitalisering och förbättra våra system så att sköterskorna kan jobba mer med patienterna, säger Carina Juhlin.
Hon räknar dessutom med att inte behöva någon inhyrd personal i hemsjukvården efter sommaren. Det kostade äldrenämnden åtta miljoner kronor förra året.
Ett antal avtal med privata utförare som är mer ekonomiskt fördelaktiga för kommunen kommer att träda i kraft under året och ge lägre kostnader på sikt.
Hur mycket kommer det här att ge i kronor och ören?
– Det är väldigt svårt att räkna på och jag vill inte spekulera. Men det kommer att sänka våra kostnader, säger Carina Juhlin.
De områden som gick mest back förra året var hemtjänst - minus 59 miljoner, följt av korttidsvård - minus 13,7 miljoner. Kostnaderna för hemsjukvård ökade med 15 miljoner kronor.
En stor del av underskottet följde med när vård- och omsorgsnämnden upphörde som egen nämnd och blev en del av äldrenämnden.
–Vård och omsorg hade med sig ett underskott för hemtjänsten på 33 miljoner kronor och 10-12 miljoner för de boenden som de drev så vi fick in en underskottsverksamhet på nära 45 miljoner kronor, säger äldrenämndens ordförande Monica Östman (S).
Hemtjänsten lyckade visserligen minska sina kostnader med åtta miljoner kronor förra året. Men det räcker inte.
– Det ser ut som att när vi drar in på hemtjänsten så ökar behovet av hemsjukvård i stället, och hemsjukvården kan vi inte styra över. Den utförs av sjuksköterskor som gör bedömningar av vilka vårdbehov den enskilde har. Vi kan inte säga nej, säger Monica Östman.
Underskottet i boendena beror på att vård och omsorg inte haft realistiska budgetar.
Så när har äldrenämnden en budget i balans?
– Förhoppningsvis redan i år men det krävs hårt arbete, säger Carina Juhlin.
Kommunalrådet Stefan Hanna (C) som är andre vice ordförande i äldrenämnden är kritisk. Han säger att han länge krävt regelbundna ekonomiska uppföljningar och tydliga åtgärdsplaner för att åstadkomma en ekonomi i balans.
– På så sätt kan man följa det arbete som pågår och se om det ger effekt. Men det har majoriteten sagt nej till. Vi var också emot att man slog samman vård och omsorg med äldrenämnden. Utan det hade vi inte haft problemen. Rätt till heltid gör också att kostnaderna drar iväg, säger Stefan Hanna.