Trafiksäkerhetsarbetet i Uppsala brister
Uppsala kommuns trafiksäkerhetsarbete var särklassigt sämst i en studie av åtta kommuner som Vägtrafikinspektionen genomförde tidigare i år. När inspektionen senare velat följa upp resultatet har Uppsala kommun inte ens besvarat önskemålet.
Han har vid tre tillfällen — i juni, i augusti och i november - skrivit till Uppsala kommun med begäran om ett möte kring de brister som belystes i inspektionens rapport. Inte något av breven har besvarats. Ett fjärde brev ligger nu på kommunalrådet Lena Hartwigs bord.
"Vi har inga legala möjligheter att tvinga någon aktör till en dialog", konstaterar Lars Bergfalk i brevet. Men han hoppas ändå att kommunen är intresserad av ett framgångsrikt trafiksäkerhetsarbete och att det möte, som inspektionen föreslog redan i juni, kommer till stånd. Lars Bergfalk säger till UNT att han inte tidigare varit med om att kommuner eller myndigheter, som inspektionen har kontakt med, inte ens svarar på brev.
Åtta kommuner
Vägtrafikinspektionens rapport bygger på samtal förra hösten med företrädare för åtta kommuner i landet. Syftet var att få veta hur systematiskt kommunerna arbetar för att förbättra säkerheten vid obevakade övergångsställen. De utvalda kommunerna ansågs ha den största potentialen att förbättra säkerheten — de bedömdes med andra ord vara bland de sämre i landet.
Rapportens slutsats är att sju av de åtta kommunerna arbetar åtminstone någorlunda systematiskt för att öka säkerheten vid obevakade övergångsställen. Bara en kommun, Uppsala, ansågs helt sakna sådant systematiskt arbete. Enligt rapporten talar mycket för att resultaten gäller även generellt för kommunernas trafiksäkerhetsarbete.
— Uppsala utmärkte sig. Det fanns brister på så många punkter så vi ville gärna få veta om kommunen delar vår uppfattning och vilka planer som finns för att gå vidare. Därför ville vi gärna fortsätta dialogen, säger Per Öhgren vid Vägtrafikinspektionen.
Saknas långsiktig planering
Rapporten bygger på kommunernas egna uppgifter och svar om arbetet med trafiksäkerheten vid övergångsställen. Uppsala var den enda kommun där kunskapen om riskerna ansågs dålig på de flesta nivåer i förvaltningen. Uppsala var också ensam om att inte ha inventerat samtliga övergångsställen — en sådan inventering har dock genomförts under året.
Det saknades vidare långsiktig planering och åtgärdsplan. Ingen dialog fördes heller med medborgarna om problem eller planerade åtgärder, enligt rapporten. Flera av de andra kommunerna fick kritik på samma punkter.
I förra veckan rapporterade UNT att Uppsala , enligt en färsk studie, är trafikfarligast av landets tio största kommuner. Vägverkets konsult Magnus Andersson ansåg att en viktig orsak är Uppsalas brist på systematiskt arbete med trafiksäkerhet. Samma förklaring lyfts alltså fram även i Vägtrafikinspektionens rapport.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!