Tränaren: "Musik avleder från ge upp-känslor"

Per-Arne Nilsson i Uppsala var en av de första att använda musik som en prestationshöjande träningsmetod.

Uppsala2009-09-23 10:00
Det var på 1980-talet när han var förbundskapten i svenska skridskolandslaget och coachade Tomas Gustafson, Sveriges mest framgångsrike skridskoåkare med tre olympiska guld, ett olympiskt silver och två EM-guld på meritlistan.
- För Tomas del fungerade 80-talsrock som både peppning och avledning. När han tävlade var det för att få energi och fokusera. Under träning var det för att avleda negativa känslor som trötthet och smärta, säger Per-Arne Nilsson.

Under tävling kunde Tomas Gustafson sätta på sig sin walkman för att slippa höra varvtider som ropades ut ur högtalarna. Han lade sig med benen högt upp och lyssnade på den amerikanske rockmusikern John Cougar Mellencamp i tio minuter.
- Det blev naturligt att använda sig av musik i och med att tekniken möjliggjorde musik i hörlurarna då när walkman kom på 80-talet, berättar Per-Arne Nilsson.

Musiken gav också inspiration under de långa väntetiderna.
- Inför en tävling var det viktigt att ha en balanserad spänningsnivå i kroppen. Musiken var avledande för nervositeten och tände tävlingsgnistan på rätt nivå, säger Per-Arne Nilsson.
Vid träning gällde det att arbeta i hårt tempo utan att känna trötthet och smärta. Tomas Gustafson hade ofta energigivande rockmusik i hörlurarna. Han använde sig också av avslappningsmusik för den mentala träningen.
- Musik skapar suggestioner och hjälper en att hamna i ett transliknande tillstånd, det är en väldigt bra metod för att blockera negativa ge upp-känslor och få tillbaka energin, säger Per-Arne Nilsson, som numera driver kontorsföretaget Ergoff ihop med Tomas Gustafson i Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om