Det visar forskare vid bland annat Karolinska Institutet, Uppsala universitet och Statens Seruminstitut i Köpenhamn i en studie som publiceras i den välrenommerade medicintidskriften Annals of Internal Medicine.
– Våra resultat bör vara lugnande besked för alla som mottagit en transfusion. Även om vi inte helt kan utesluta möjligheten av att abnorma proteiner som orsakar dessa sjukdomar i sällsynta fall skulle kunna överföras via blod är den risken i så fall så liten att den i praktiken är försumbar, säger läkaren Gustaf Edgren, forskare vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet.
För 20 år spred galna kosjukan skräck över världen sedan det visat sig att en sorts abnorma proteiner, prioner, som förstörde kornas hjärnor kunde smitta människor som åt förorenat kött och framkalla samma dödliga hjärnsjukdom hos dem. Senare påvisades att också andra liknande prionsjukdomar kunde "smitta" genom till exempel operationsinstrument och tillväxthormon som framställts ur hypofyskörtlar från avlidna människor.
– Detta väckte farhågor om att även betydligt vanligare sjukdomar som eventuellt orsakas av andra abnorma proteiner, till exempel alzheimer och parkinson, kan överföras på liknande sätt. Eftersom mycket av dagens moderna sjukvård förutsätter att det finns tillgång till säkra blodprodukter har det varit särskilt angeläget att ta reda på om blodtransfusioner medför någon sådan risk, säger Gustaf Edgren.
Den nya studien bygger på uppgifter från danska och svenska vård- och dödsorsaksregister om nära 1,5 miljoner patienter som någon gång under åren 1968 till 2012 mottagit blod. Nära tre procent av patienterna mottog blod från blodgivare som senare insjuknade i Parkinsons sjukdom, ALS, Alzheimers sjukdom eller någon annan demenssjukdom.
– Eftersom hopklumpningen av abnorma proteiner börjar långt innan dessa sjukdomar ger några symtom fanns alltså en teoretisk risk för att dessa blodgivare skulle kunna smittat mottagarna av blodgivarblodet och satt igång samma sjukdomsprocess hos dem. Dessbättre finner vi inget som helst stöd för att så skulle vara fallet, säger Gustaf Edgren.
Visserligen insjuknade över 100 000 av patienterna som mottagit blod senare i alzheimer, ALS, parkinson eller någon annan demenssjukdom, men ingen av dessa sjukdomar inträffade oftare hos patienterna som mottagit blod från teoretiskt sett smittsamma blodgivare än hos patienterna som mottagit blod från fortsatt friska blodgivare.
– Inte ens för patienterna som vi kunnat följa upp allra längst efter att de hade fått blod från potentiellt smittsamma blodgivare fanns någon detekterbar överrisk för dessa neurodegenerativa sjukdomar, säger Gustaf Edgren.
Historiskt finns flera exempel på att virusinfektioner överförts via blodtransfusioner, men enligt forskarna pekar det mesta på att blodgivning i dag – med hälsotester av blodgivare och kontroller av blodet efter varje blodlämning – är en mycket säker verksamhet.
– I vårt material ser vi att ett flertal patienter som mottog blod smittades av hepatit C före 1992, men efter att allt blodgivarblod började testas för detta gulsotvirus ser vi inte längre några sådana fall. I en tidigare studie inom vårt svensk-danska projekt har vi också visat att patienter som fått blod från blodgivare med odiagnostiserad cancer inte har någon förhöjd risk att utveckla cancer, säger Gustaf Edgren.