"Trasiga rökluckor vanliga i Uppsala"

Det är vanligt i Uppsala att den så kallade rökluckan i entréplanen på flerbostadshus är trasig. Problemet har varit känt länge. Det säger Lars Wahlgren, brandskyddsinspektör vid räddningstjänsten i Uppsala kommun.

Uppsala2009-07-30 14:19
I den fastighet i Stockholmsförorten Rinkeby där flera personer nyligen dog i en brand var rökluckan trasig, och hade så varit en längre tid, utan att felet åtgärdats. Rökluckan sitter i taket och ska öppnas av räddningstjänsten med en vajer i entrén för att släppa ut rök ur huset. Att den inte fungerar är ett allmänt känt problem på Sveriges räddningstjänster, säger Lars Wahlgren i Uppsala, som arbetar särskilt med förebyggande insatser och inspektioner.
- Absolut är det vanligt att rökluckan inte fungerar som den ska, det är ett välkänt problem, säger han.
Enligt honom finns ingen möjlighet för räddningstjänsten att kontrollera varje röklucka i Uppsala.
- Vi kan inte syna 20 000 till 30 000 luckor utan får i stället titta på hur fastighetsbolagen sköter det systematiska brandskyddsarbetet och lita på att det de säger, och det som står i deras papper stämmer. Och på papperet ser det mesta bra ut för det mesta, säger Lars Wahlgren.
Av erfarenhet från bränder i Uppsala vet han dock att luckorna inte alltid fungerar.
- Därför måste fastighetsskötarna kolla det här bättre. Det borde ingå i deras sedvanliga rutiner att varje månad se över det, säger Lars Wahlgren.
Lars Wahlgren påpekar dock att en fungerande röklucka sannolikt inte hade räddat livet på några vid branden i Rinkeby. Det finns andra frågor som också är minst lika viktiga i det förebyggande arbetet när det gäller brandsäkerhet.
- Okunskap hos lägenhetsinnevånarna är det största problemet. I det här fallet skulle de ha stannat i lägenheten till räddningstjänsten kom, säger Lars Wahlgren.
Bakgrund
I lördags kväll startade branden i en lägenhet på nedre plan i en fastighet i Rinkeby. Sex personer dog i trapphuset, sedan de flydde från lägenheten och förgiftades av röken. En person dog senare av skadorna. Polisen utreder brandorsaken och om det finns misstanke om brott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om