Tre blev årets företagare i Tierp
Två företag och tre personer fick dela på titeln Årets företagare i Tierp 2007: Camilla Werme på klädbutiken Monique samt Jeanette Söderblom Johnsen och Malin Norén på Eskesta Gårdsmejeri.
Camilla Werme - en riktig Tierpsambassadör, enligt juryn.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Juryn beskriver henne som en driven, orädd, idérik och målmedveten entreprenör och Tierpsambassadör. Klädbutiken Monique startades av hennes mor Monica Eriksson 1965. Sedan 1994 har Camille Werme varit delägare och för tre år sedan tog hon över helt - även om hennes mamma fortfarande arbetar kvar som butikssäljare.
- Nu har jag slutat tjata om att hon ska sluta. Hon är en fantastisk säljare. Själv har jag mycket idéer men är dålig på att sälja, säger Camilla Werme som gjort om butiken en hel del sedan hon tog över. Sortimentet har breddats och blivit ungdomligare. En kundklubb med 1 600 medlemmar har startats och butiken ordnar tjejkvällar och modevisningar där personalen visar nya kläder. Det uppfräschade konceptet har gjort succé.
Försäljningen ökar stadigt och i april öppnade butiken en herravdelning.
- Det har aldrig gått så bra som nu. Vi omsätter sju miljoner kronor, säger Camilla Werme som planerar att öppna en ny avdelning med trendriktiga ungdomskläder inom kort.
@3a Text ui:Att hon skulle ta över sin mors butik var långt ifrån självklart. I stället utbildade hon sig till hudterapeut och drev en egen salong i Tierp och Gimo i åtta år. Men till slut lockades hon tillbaka till familjeföretaget.
Camilla Werme beskriver sig som en idéspruta som har svårt att inte lägga sig i saker. Hon är engagerad i den lokala företagarföreningen och kämpar för att Tierps handlare ska överleva i framtiden.
- Jag tror på Tierps framtid även om en del säger annat. Ungdomarna är miljömedvetna och bensin kostar pengar. I framtiden tror jag att man uppskattar närheten mer. Men vi måste få hit mer butiker och göra centrum mer attraktivt.
Camilla Werme delar priset som Årets företagare tillsammans med Jeanette Söderblom Johnsen och Malin Norén på Eskesta Gårdsmejeri. De bästa vännerna började tillverka sin egen ost av mjölk från gårdens fyra fjällkor. Det enda som de hade i bagaget var en veckas kurs om osttillverkning och tre ostrecept.
- Vi övade och övade och utvecklade egna recept. Jag var säker på att det skulle gå bra - men jag hade aldrig trott att det skulle gå så fort. Vi har faktiskt satt Tierp på matkartan, säger Jeanette Söderblom Johnsen.
I dag har de ytterligare åtta kor och levererar ost till ett flertal delikatessbutiker, lyxkrogar och hotell. Lönsamheten räcker för att försörja dem, men de har inga planer på att utöka trots framgången.
- Nej, det är alldeles lagom som det är. Vi gillar det småskaliga, säger Malin Norén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!