De aktuella burkarna ger i vanliga fall inte någon pant, men genom att klistra på de förfalskade streckkoderna fick männen ut en krona per burk. Liknande bedrägerier har förekommit tidigare i Uppsala och övriga landet.
Burksvindlarna avslöjades sedan en polispatrull mött männens skåpbil nära Luthagsesplanaden i Uppsala en kväll i slutet av mars. När skåpbilen ökade farten blev polisen misstänksam, vände om och stoppade fordonet. Bakom en plastkåpa vid förarsätet hittades en påse med lim och 562 identiska falska streckkoder.
I bilen hittades också två färska pantkvitton från en matbutik i närheten. Vid en kontroll i butikens avdelning för returflaskor hittades 900 inlämnade burkar med fastklistrade etiketter av samma slag som fanns i trions skåpbil.
Nu åtalas alla tre för bedrägeri samt förberedelse till bedrägeri. Brottsvinsterna rör sig knappast om några svindlande summor. Enligt åtalet fick männen ut 750 kronor genom att panta burkar. De falska koderna som hittades i bilen skulle ha gett ytterligare 562 kronor om de limmats på burkar och lämnats i pantautomaten.
Bland bevisen finns en övervakningsfilm från butiken som visar hur männen lämnar tomburkar i automaten. Två av de misstänkta har erkänt att de samlat in tomburkar som inte gav pant, klistrat på etiketterna med streckkoder och pantat burkarna. Den tredje mannen nekar till brott och har förklarat att han inte pantat några burkar och inte känt till något om de två andras förehavanden.
Enligt branschföretaget Returpack, som ansvarar för återvinning av tomburkar och PET-flaskor i landet, har svindlerier med falska pantkoder ökat de senaste åren:
– Om det sedan beror på en generell ökning av bedrägerierna eller på att metoderna för att upptäcka dem har förbättrats kan vi inte säga, men vi ser fler fall, säger Erik Ebbeson, kundchef hos Returpack.
Han betonar att falska burkar är "en försvinnande liten del" av de två miljarder förpackningar som företaget tar emot varje år och att svindlerierna ofta rör sig om relativt små summor. Även tillverkningen av de falska streckkoderna sker oftast i liten skala, även om det avslöjats enstaka fall av mer storskalig produktion.
– Vår uppfattning är att det är väldigt småskaligt och nästan alltid rör sig om enskilda individer som gör detta för egen vinning.
Erik Ebbeson anser att det ändå är viktigt att avslöja och förhindra pantsvindlerierna eftersom de är en belastning för butikerna och kan påverka trovärdigheten för pantsystemet.