Domen om evighetsgiftet i dricksvattnet står fast

Domen som ger Försvarsmakten skulden för pfas-giftet i Uppsalas dricksvatten står fast. Det står klart sedan Högsta domstolen meddelat att målet inte får prövningstillstånd.
Försvarsmakten vägrar dock fortfarande att ta ansvar för giftet.

Vid Bäcklösa vattenverk har kolfilterbassänger byggts för att rena vattnet från pfas.

Vid Bäcklösa vattenverk har kolfilterbassänger byggts för att rena vattnet från pfas.

Foto: Adam Wrafter/UNT arkiv

Uppsala2025-04-01 11:11

Nyheten i korthet

  • Högsta domstolen har bekräftat att Försvarsmakten är ansvarig för PFAS-föroreningen i Uppsalas dricksvatten.
  • Uppsala Vatten kan nu skicka en räkning på 68 miljoner kronor till Försvarsmakten för rengöringskostnader, inklusive ränta och rättegångskostnader.
  • Trots domen vägrar Försvarsmakten att ta ansvar för föroreningen och det är oklart hur de tänker gå vidare.

– Nu ska vi fira. Min personal har jobbat extremt mycket med den här frågan. Det är mycket anspänning som släpper, säger Tomas Ulväng, vd för Uppsala Vatten efter beskedet från Högsta domstolen att pfas-domen står fast.

Är champagnen på kylning?

– Det är inte helt klart på vilket sätt vi ska fira, men vi kommer att uppmärksamma det här. Men då får det i så fall bli med alkoholfri champagne.

Enligt Tomas Ulväng var utgången väntad.

– De analyser som mina jurister har gjort är att detta inte skulle ges prövningstillstånd i HD. Det är inte av den digniteten. Men det är klart att det är jobbigt med ovissheten när det ligger i någon annans händer.

undefined
Tomas UIväng, vd för Uppsala Vatten, säger att man nu ska fira på det kommunala VA-bolaget.

Domen i mark- och miljööverdomstolen, som kom för ett år sedan, innebär att Uppsala Vatten nu kan skicka en räkning på 68 miljoner kronor till Försvarsmakten, inklusive ränta och rättegångskostnader. 

Det kommunala VA-bolaget har också krävt en årlig ersättning för att täcka framtida kostnader för att rena Uppsalas vatten från giftet, totalt drygt 200 miljoner. De kostnaderna ansåg dock domstolen att det var svårt att uppskatta i förväg, och att Uppsala Vatten därför får skicka räkning för dessa efter hand.

Det här innebär att Uppsalaborna slipper att betala för reningen via VA-taxan, vilket annars hade varit fallet.

Tomas Ulväng räknar med att Uppsala Vatten kan inleda en dialog med Försvarsmakten. Någon konkret kontakt har dock inte tagits än. I den diskussionen kommer driftskostnader, med bland annat byte av kol i de filter som Uppsala Vatten installerat i vattenverket, att tas upp. Men det kan också bli fråga om ytterligare kostnader om myndighetskraven skärps.

– Hur vi löser framtida kostnader har jag inte svar på här och nu, säger Tomas Ulväng.

En fråga som hänger i luften är också vad som händer med de privata fastighetsägare i närheten av Ärna som just nu får köpa flaskvatten på Försvarsmaktens bekostnad eftersom de har giftnivåer som ligger över Livsmedelsverkets riktvärden för dricksvatten.

undefined
I kolfiltren behöver kolet bytas med jämna mellanrum och saneras från pfas, vilket orskar kostnader även i framtiden. Dessa kostnader får Uppsala Vatten kräva Försvarsmakten på längre fram.

Flera av de boende runt Ärna har krävt att Försvarsmakten betalar för att dra fram kommunalt vatten. Domstolsprocessen har nu slagit fast att Försvarsmakten är ansvarigt för pfas-giftet i Uppsala Vattens brunnar som ligger flera kilometer från Ärna vid Stadsträdgården. Då kan man anta att ansvaret är ännu tydligare för giftet i brunnarna i närheten av flygflottiljen. Hittills har Försvarsmakten dock inte velat svara på några frågor kring detta.

Men frågan är om det blir någon dialog mellan Försvarsmakten och Uppsala Vatten. Försvarsmaktens presstjänst meddelar att ingen representant från dem kommer att ställa upp på en intervju. Sent på eftermiddagen kommer i stället en skriftlig kommentar som visar att myndigheten, trots den fällande domen, inte vill ta ansvar för pfas-föroreningarna i Uppsalas dricksvatten:

"Försvarsmakten beklagar att frågan inte prövas av högsta instans. Försvarsmakten anser fortfarande att det inte är klarlagt att det är Försvarsmakten som ligger bakom föroreningarna i Stadsträdgården. Föroreningssituation i Uppsala är komplex och det problematiska med den diffusa förorening som PFAS-förorening i grundvatten utgör är att det är svårt att fastställa vilken verksamhet som har orsakat eller bidragit till föroreningen", skriver man i sitt mejl.

Förvaret säger dock ingenting om hur de ställer sig till de ekonomiska krav som Uppsala Vatten riktar mot dem när nu ansvarsfrågan har fastställts i högsta instans.

Detta har hänt

Pfas är en förkortning av "per- och polyfluorerade alkylsubstanser". Pfas bryts inte ner i naturen och kan orsaka cancer och ge negativa effekter på immunförsvaret och misstänks påverka sköldkörteln, levern och fettomsättningen i kroppen.

Giftet i Uppsalas dricksvatten upptäcktes av en slump i samband med att Livsmedelsverket gjorde en studie av miljögifter i bröstmjölken hos nyblivna mödrar. Misstankarna gick till verksamheten på Ärna, där brandskum med pfas använts i många år.

När Uppsala Vatten stämde Försvarsmakten för föroreningarna av vattnet förlorade man i första instansen, mark- och miljödomstolen som slog fast att Försvarsmakten visserligen hade släppt ut pfas, men att det inte gick att bevisa att de var ensamt ansvariga för giftet i dricksvattnet.

Domen överklagades och i mark- och miljööverdomstolen fick Uppsala Vatten rätt. Försvarsmakten dömdes att betala för reningen av vattnet. Den domen har nu vunnit laga kraft efter att Högsta domstolen inte gett fallet prövningstillstånd.

Runt jul fick ett antal privata fastighetsägare i närheten av Ärna besked om kraftigt förhöjda halter av pfas i sitt dricksvatten. Förnyade prover ska tas senare i vår och Försvarsmakten har ännu inte meddelat hur de tänker hantera den frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!