Tsunamibanden blir hemliga i 70 år
Det blir absolut sekretess, 70 år, på de så kallade tsunamibanden. Det föreslår riksdagens konstitutionsutskott. Beslutet i riksdagen forceras nu fram efter en udda handläggning.
Normalt spelas säkerhetskopiorna, som mestadels innehåller e-postmeddelanden, över med ny information efter två månader. Men under den period när flodvågskatastrofen i Asien inträffade ändrades programvaran - och banden sparades. De har sedan blivit hett stoff, i förhoppningen att rekonstruerade mail skulle kasta ljus över hur regeringen skötte krishanteringen.
I torsdags förra veckan kom katastrofkommissionens rapport om tsunamibanden. Samma dag meddelade regeringen att man nått en "bred politisk överenskommelse" om absolut sekretess för bandkopiorna. Redan fyra dagar senare, i går, tisdag, kom så ett betänkande från konstitutionsutskottet, KU med förslag till ändring i sekretesslagen. En ny paragraf läggs till, som enbart handlar om sekretess för uppgift i "de säkerhetskopior i regeringskansliets datasystem som har bevarats med anledning av naturkatastrofen i Asien år 2004".
Lagförslaget har inte skickats på remiss och inte granskats av lagrådet. I stället har KU utnyttjat sin initiativrätt.
Riksdagen väntas fatta beslut i dag, onsdag 20 maj - alltså dagen efter betänkandet presenterades. Hela handläggningen är mycket ovanlig, för att inte säga unik. Lagen ska träda i kraft den 15 juli- men bara gälla till årsskiftet. Sen vill KU att regeringen bereder en proposition på normalt sätt, med granskning från bland annat lagrådet.
- Den rättsliga statusen kring säkerhetskopiorna är oklar. Räknar man baklänges på vilken tid det skulle ta för regeringen att lägga ett förslag som bereds enligt skolboken så borde det kunna vara klart till årsskiftet. Till dess behövs en tillfällig lag. Det har vi i ett enigt utskott blivit övertygade om, säger Per Bill (m) riksdagsledamot och KU-ledamot från Uppsala.
Brådskan i hanteringen kommer sig av att frågan blivit akut sedan katstrofkommissionen avslutat sitt arbete. Nu finns banden åter på regeringskansliet som kan räkna med framställningar om att få ta del av den känsliga informationen. Och ovanpå det ovanliga i att informationen alls finns kvar så gör regeringsskiftet situationen extra känslig.
Den e-post som kan återskapas handlar om allt från privata meddelanden till och från anställda på kansliet, till känsliga utkast och anteckningar som rör den förra regeringens partipolitiska arbete, inklusive förstås kontakterna med stödpartierna.
- Det finns de som förordat att banden förstörs. Jag tycker för min del att de ska sparas - de blir intressanta för framtida forskning om politiken vid 2000-talets början, menar Per Bill.
Huvudargumentet för den mycket stränga sekretessen är att den samlade informationen om regeringskansliets elektroniska trafik är så känslig att den skulle skada rikets säkerhet om den släpptes.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!