Tudelat om kommundelning

NYHETER. Både Sigtuna kommuns kommunalråd och oppositionsråd ställer sig positiva till att undersöka förutsättningarna för en delning av Sigtuna kommun. Det visade sig under ett informationsmöte i Gröna Ladan i Sigtuna i tisdagskväll den 19 mars.

Uppsala2014-02-18 17:13

Gröna ladan var fullsatt med drygt hundra personer. Arrangören, Aktionsgruppen nya Sigtuna stad, hade till och med ordnat extra stolar i mittgången för att alla skulle få plats. Medelåldern var hög och i panelen och bland politikerna från högerkant till vänster var det genomgående män förutom Gun Eriksson, (S), kommunfullmäktiges ordförande.

Frågan om kommundelning har varit aktuell under olika tappning. År 2001 gjordes en konsekvensutredning inför en eventuell delning av Björn Sundström, utredare från Sveriges kommuner och landsting, SKL. Han var också den förste talaren under informationsmötet och berättade livfullt om utredningsprocessen. Han pekade på för- och nackdelar med en delning mellan Sigtuna och Märsta och ett mummel uppstod i lokalen när han lade fram att man inte får mer pengar i en kommun enbart för att dess invånare är höginkomsttagare illustrerat med exempel på hur den statliga inkomstutjämningen fungerar.
-En delning går att fixa, men det förutsätter ett långtgående samarbete med Märsta. Kommundelarna är ömsesidigt beroende av varandra och det är bra med finansiell styrka, sade Björn Sundström.

Göran Markström från Knivsta kommun redogjorde för erfarenheterna när Knivsta ”slet sig loss” från Uppsala kommun.
- Bekymret var Alsikebolaget där visionen för nya bostadsområdet var 30000 nya invånare, 1992 kom ekonomiska kraschen. Vi träffade ett avtal om ekonomisk reglering men det var mycket svett och tårar innan man kom dit, sade Göran Markström.

Socialdemokraterna med Sigtuna kommuns kommunalråd, Lars Bryntesson i spetsen, verkar ha ändrat ståndpunkt i frågan sedan Anders Johanssons avgång. Johansson uttryckte så sent som i september 2011 ett klart nej till en folkomröstning i frågan när Kristdemokraterna tog upp frågan i kommunstyrelsen.
--En delning skulle sannolikt göra att fler känner sig delaktiga, men det skulle förmodligen bli en betydligt högre kommunalskatt. Jag har inte tagit ställning men jag är inte främmande för en folkomröstning om vi först har ett bra underlag, säger Lars Bryntesson.

Charlotta Haage från Sigtuna var en av dem som satt bland åhörarna:
-Jag är här för att samla information. Jag har bott här i Sigtuna i fem år och flyttade hit utan att ha någon anknytning till orten. Jag vet inte hur jag skulle rösta i en folkomröstning, jag behöver se för- och nackdelar med en delning först, säger hon.
Den återkommande frågan under kvällen var ändå vem det egentligen är som får bestämma om en delning och det svaret gav Björn Sundström klart och tydligt.
-Regeringen fattar beslutet men om moderkommunen motsätter sig ska det till synnerliga skäl för att en delning ska komma till stånd, sade han.

Vad gäller saken?

Aktionsgruppen nya Sigtuna stad arbetar för en utredning inför en delning av Sigtuna kommun mellan Märsta och Sigtuna. Gruppen har lämnat över nästan 2000 namnunderskrifter och ett medborgarförslag om frågan till kommunfullmäktige.

SKL:s konsekvensutredningar prövas utifrån den kommunala indelningslagen. Den som gjordes för Sigtuna år 2001 visade tveksamheter för en delning på flera punkter, bland annat vad gäller näringsgeografi och det regionala perspektivet med tanke på bullermattan vid nybygge. Positivt enligt utredningen var bland annat förvaltningsfrågan förutom specialistkompetensen som krävs samt ekonomin i vissa delar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om