Tuffare köpa bostad med nya låneregler

Det har blivit tuffare för nykomlingar på bostadsmarknaden sedan den 1 oktober. Då trädde de nya bolånereglerna i kraft. Det nya bolånetaket blir 85 procent av bostadens marknadsvärde.

- Med tanke på att jag är student påverkas jag av de nya reglerna. Att köpa lägenhet känns som ett måste, säger Niklas Jansson från Gimo. Här tillsammans med Niklas Sandin.

- Med tanke på att jag är student påverkas jag av de nya reglerna. Att köpa lägenhet känns som ett måste, säger Niklas Jansson från Gimo. Här tillsammans med Niklas Sandin.

Foto: Veronika Lundström

Uppsala2010-10-02 19:03

Det är Finansinspektionens nya allmänna råd som ligger bakom förändringen i bolånereglerna. Syftet är gott. Tanken är att minska risken för att hus- och bostadsrättsägare ska bli stående med bostäder som är belånade upp över skorstenen. Om bostadspriserna i det läget sjunker, och man samtidigt tvingas sälja, kan det innebära en ekonomisk katastrof och skuldsättning för livet.
Enligt de nya reglerna får bankerna bara låna ut 85 procent av bostadens marknadsvärde med bostaden som säkerhet. Det är det som brukar kallas för bottenlån. Det innebär en låg risk för banken och räntan är därför låg.
– Men det går fortfarande att låna över 85 procent, det ska man komma ihåg, men då till en högre ränta på den delen av lånet, säger Tomas Pousette, chefsekonom på bolåneinstitutet SBAB.
För den som tvingas låna en del av köpeskillingen till en högre ränta svider det förstås extra i plånboken. Den totala månadskostnaden för boendet blir högre än om hela, eller delar av, handpenningen betalas med sparade pengar.
Hur stor skillnaden blir i ränta mellan de billigare bottenlånen och de dyrare topplånen vet vi först efter 1 oktober.
–  Då får vi se hur konkurrensen på bolånemarknaden fungerar. Den ska ju driva fram en lagom stor ränteskillnad. Hittills har skillnaden mellan så kallade privatlån och bolån varit 4–5 procentenheter, säger Tomas Pousette.
Gamla lån, som redan är tecknade, berörs inte i av den här regeländringen, bara nya lån och utökning av befintliga lån.
Enligt Finansinspektionen ska påverkan på bostadspriserna bli liten och Johan Vesterberg, pressansvarig på Fastighetsbyrån, håller med. Han har talat med mäklare runt om i landet.
– Bedömningen är att de nya reglerna kommer att slå i första hand mot unga, som ska köpa första lägenheten på en ort där priserna är höga. Små lägenheter kan det bli lägre efterfrågan på, men i övrigt ska det inte påverka vare sig priser eller utbud, säger han.
Anna Björe

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om