Tufft att leva utan eget hem i kylan

För Uppsalas hemlösa innebär kylan en extra påfrestning. Hur många som saknar tak över huvudet är det ingen som riktigt vet. Men många tvingas sova i trappor och på toaletter.

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2016-01-16 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Sagahemmet med tio platser drivs av Frälsningsarmén med kommunala medel och har öppet dygnet runt. Även om det varierar så brukar det gå att få en plats, säger verksamhetschef Per Lyredal till tv-kanalen 24 UNT som besökt hemmet.

– Vi har en ganska jämn beläggning. Det är fullt ungefär var fjortonde dag.

Kenth Pettersson besökte härbärget ofta innan han fick plats på Sagahemmets stödboende där han bor nu.

– Innan jag kände till Sagahemmet tvingades jag bo i trappuppgångar. Det var otroligt jobbigt. Man kunde inte sova lugnt av rädsla för att det skulle komma en vakt. Men det gick, man hade inget val. Man härdades, säger han till 24UNT.

Uppsala kommun sätter inte in några extra insatser i kylan utan litar till att de platser som finns räcker. Kommunen litar till frivilligorganisationerna och ger dem bidrag till sin verksamhet. Dessutom driver kommunen ett boende i egen regi, i Librobäck med 20 platser.

– Utöver det har vi inga extra insatser med anledning av kylan. Det brukar nästan alltid finnas plats på boendet i Librobäck som har öppet dygnet runt. Om det blir för kallt så går det att söka om en extra insats för det. Men då måste man ta kontakt själv, säger Ulf Ejderbrant, strateg med ansvar för kommunens avtal med stadens härbärgen.

På Stadsmissionens dagverksamhet, Mikaelsgården, ökar antalet besökare när temperaturen sjunker. Ett hundratal bostadslösa brukar uppsöka gården till och från. Just nu kommer mellan 60 och 70 personer om dagen för att äta frukost och lunch.

Peter Johansson från Uppsala berättar för 24UNT att har varit hemlös i tretton år.

– Mikaelsgården har betytt mycket för mig. Jag har sluppit frysa och kunnat duscha. Nu får jag bo hos en kompis i Eriksberg några veckor. Men jag har varit med om att gå runt hela natten i kylan för att hålla mig varm. Det känns som om man bara går och går i flera dygn, säger han.

När temperaturen kryper ned mot tjugo minus ökar behovet också av varma kläder. Mikaelsgården brukar annonsera efter skor, jackor och varma byxor till de som tvingas sova i trappuppgångar och på toaletter.

Ulf Ejderbrant tror att den grupp som har det svårast i kylan är stadens EU-migranter. För dem finns ett dagcenter och ett härbärge som får kommunala bidrag under vinterhalvåret, men det räcker inte till alla.

Fakta Fortsatt kyla, men inte så stark

Enligt SMHI kommer kölden att minska under nästa vecka. Nästa söndag kan temperaturen vara på plussidan igen.

Lördag: dag -16, natt -20

Söndag: dag -8, natt -20

Måndag dag -7, natt -13

Tisdag: dag -8, natt -14

Onsdag: dag -11, natt -17

Torsdag: dag -9, natt -10

Fredag: dag -5, natt -13

Lördag: dag -3, natt -5

Söndag: dag +1, natt -1

Källa: SMHI:s 10 dygnsprognos

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om