Tung byråkrati kring flyktingpengar

Uppsala kommun tvingas ta in konsulthjälp för att återsöka statliga pengar till flyktingmottagandet. 100 miljoner kronor ligger kommunen ute med för 2015.

presskonferens på Stadshuset om handlingsplan för mottagandet av flyktingar och asylsökande, fr v Anders Fridborg enhetschef för samordning av flyktingfrågor, Marlene Burwick(S), Erik Pelling(S)
Foto : STAFFAN CLAESSON  20160208

presskonferens på Stadshuset om handlingsplan för mottagandet av flyktingar och asylsökande, fr v Anders Fridborg enhetschef för samordning av flyktingfrågor, Marlene Burwick(S), Erik Pelling(S) Foto : STAFFAN CLAESSON 20160208

Foto: STAFFAN CLAESSON

Uppsala2016-02-08 15:59

Det handlar om ersättning för utgifter utöver de fasta belopp som staten och Migrationsverket ger kommunerna för flyktingmottagningen. Ersättning för utläggen går att få tillbaka från staten i efterhand, så kallad återsökning. Det gäller ett antal olika kostnadsposter som utgifter för läkarintyg, resor, extra kostnader för skolgång etc.

Uppsala kommun ligger i dag efter med återsökningar för cirka 100 miljoner kronor för 2015. Anledningen är att det kommit så många nyanlända under kort tid. Ingen var beredd på det.

– Det är volymer vi inte haft tidigare. Det har lett till att vi fått prioriterat att ta hand om de barn som kommer. Det har gjort att vi ligger efter med återsökningarna, säger Ylva Opard, tillförordnad ekonomichef vid kommunledningskontoret.

Så ni kommer att kunna få igen miljonerna?

– Ja. Vi har inte gått miste om pengarna. Vi jobbar för fullt med återsökningarna nu och räknar med att få in dem inom den närmaste tiden, exakt när kan jag inte säga.

Ansökningsproceduren är både byråkratisk och betungande för alla kommuner. Gävle kommun och vissa kommuner i Stockholm har tagit in extern hjälp för att inte missa att söka ersättning för någon kostnad de haft. Uppsala kommun tänker göra samma sak. Dessutom ska kommunen se över it- systemen för att lättare kunna hantera återsökningarna.

Kommunalrådet Erik Pelling (S) med ansvar för flyktingfrågor anser att byråkratin är ett bekymmer.

– Jag tror det enklaste vore om kommunerna kunde få en klumpsumma för varje individ vi tar emot som ska täcka större delen av kostnaderna. Det system vi har idag är inte bra. Det är för byråkratiskt. Jag tror inte heller Migrationsverket är nöjd, säger han.

Kommunernas ansvar i flyktingmottagandet är bland annat att ordna skolgång för barn, utbildningsinsatser för vuxna, sfi -undervisning och hjälp med att hitta bostad. Staten och Migrationsverket har det ekonomiska ansvaret.

– Nu tvingas vi samla kvitton över våra extra kostnader och söka pengar i efterhand. Det gick att sköta manuellt när flyktingmottagandet var lågt. Nu krävs helt andra resurser. Vi måste förbättra vår organisation för att kunna göra återsökningarna snabbare och ska genomföra en granskning så att vi inte missar något, säger han.

Har ni gjort det tidigare?

– Vi kan ha missat att återsöka pengar längre tillbaka när trycket inte var så stort. Nu skapar vi en organisation som ska klara det. Kostnaderna för det täcks av det bidrag vi får från staten, säger Erik Pelling.

Fakta Det kan kommunerna ansöka om

Ersättning:

för barn i förskola eller skola

för belagda boendeplatser för ensamkommande barn

för betydande extraordinära kostnader ex. stort antal asylsökande på kort tid

för extraordinära utbildningskostnader

för god man

för resa till anvisningskommun för ensamkommande barn

för resa till förläggning

för utredningskostnader för ensamkommande

för vård av barn och ensamkommande barn

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om