Mellan 23 november och 3 december hade 144 av SJ:s tåg mellan Uppsala och Stockholm stora problem med att ta sig fram. Totalt tvingades SJ ställa in 53 av avgångarna helt. De som kom i väg men inte lyckades hålla tiden kom sammanlagt fram 67 timmar för sent. Många luttrade pendlare fick vänta både en och två timmar på att komma hem eller till jobbet.
Siffrorna presenteras av sajten senatåg.se som startats av en pendlande privatperson. Sajten lagrar samtliga SJ:s tågförseningar i landet och presenterar dem dag för dag. SJ:s egen förseningsstatistik offentliggörs bara en gång i månaden.
SJ:s presstjänst har inte riktigt ”klart för sig” vad senatåg.se har för siffror och har inte sett statistiken. Men man tycker att det är allvarligt om den stämmer. Pressinformatör Thelma Henrysson säger dock att problemen inte i första hand varit vinterrelaterade.
– Vi har haft en del frusna växlar, men det ska Banverket sköta om. Vad som påverkat trafiken mest är den kraftledning som revs ned mellan Norrköping och Mjölby. Det kan hända var och när som helst under året. Men det påverkade också trafiken över Uppsala, säger Thelma Henrysson.
Många tåg som skulle norrut fick gå en annan väg och det skapade stora förseningar. SJ satte in bussar för att inte trafiken via Uppsala till Sundsvall skulle bli allt för försenad.
– Men vi har också haft problem med förseningar på Uppsalapendeln av olika anledningar, senast under måndagen, säger Thelma Henrysson.
För SJ borde dock inte vintern ha kommit som någon överraskning. Redan i mitten av november varnade Trafikverket regeringen för att fler tåg skulle blir försenade och för ökad risk för nya kaos vid oväder. Orsak: för lite pengar till underhåll. Inför den här vintern har SJ satsat 200 miljoner kronor för att klara trafiken bättre. Bland annat har en ny restidsgaranti införts, tågen har fått nya hjul, trafikledningen har byggts ut och ett nytt kösystem har införts.
Är det rimligt att trafiken ändå ska råka ut för sådana här störningar?
– Nej. Vi kör tågen och arbetar ständigt för att se till så att alla tåg går när de ska gå. Men det är svårt för oss att påverka infrastrukturen, säger Thelma Henrysson.