Vid 21-tiden på tisdagen, när Ola Larsmos pjäs Bollhusmötet har avslutats, kommenterar Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen:
- Ingen polisär dramatik. Det hela ska ha gått lugnt till.
*****
Uppsala stadsteaters iscensättning av Bollhusmötet 1939 görs i Svandammshallarna.
Peter Gustavsson (S), ordförande i kulturnämnden, är med i uppsättningen där han spelar Tore Tallroth, som då var ordförande för studentföreningen Verdandi.
– Jag tycker den här pjäsen är otroligt viktig och säger mycket om vår egen tid. Det som utspelade sig i Bollhuset en 17 februari 1939 går i repris. Det verkar till stora delar ha glömts bort. Det är skrämmande hur lika argumenten är mellan den tidens busar och dagens nazister och det vi kan läsa på Flashback och i tidningarnas kommentarfält i dag, säger han.
Under Bollhusmötet uttalade sig en majoritet av de Uppsalastudenter som deltog mot att tio judiska läkare på flykt från Tyskland efter Kristallnatten skulle släppas in i Sverige.
– I dag går samma diskussion igen när det gäller flyktingar från Syrien, från Afrika och andra delar av världen som är drabbade av krig. Vi har samma sorts antisemitism och rasism som gör sig påmind igen. Dessutom växer islamofobin säger Peter Gustavsson.
Vilken skillnad tror du pjäsen kan göra?
– Främst genom att påminna oss om vad som hände för 70 år sedan. Det får inte hända igen. Det var en väldigt hätsk stämning på mötet och den blev värre under kvällen. Tore Tallroth var en av dem som ville öppna gränserna.
Föreställningen har polisbevakning efter helgens attentat i Köpenhamn. Peter Gustavsson känner dock ingen oro för att något liknande ska hända nu.
– Nej och ingen har uttryckt någon sådan oro. Men att bevakningen behövs är ett tecken på att pjäsen behövs sättas upp igen, säger han.
Lennart Lindström
Här kan du se 24UNT:s inslag: Kusligt nazisteko i Svandamshallarna.
UNT:s kulturchef Kristina Lindquist krönika om Bollhusmötet finns här - "Ansvaret är vårt"