Tunnelbygge blir problem

Frälsningsarmén klarar inte av att bedriva sin verksamhet med flera års tunnelbyggande på S:t Persgatan. Det anser aktiva inom Frälsningsarmén efter att ha sett detaljplanen som visar att de naturliga vägarna till kyrkans lokaler stängs av.

Michael Hjerpe

Michael Hjerpe

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2011-07-04 10:54

Alldeles utanför dörren till Frälsningsarméns lokaler är det tänkt att Uppsala kommun ska börja gräva för nedfarten till en gång- och cykeltunnel under järnvägen. Arbetet medför stora konsekvenser, anser Frälsningsarmén, då man bland annat måste stänga av stora entrén mot S:t Persgatan. Färdtjänst till kyrkan och annan biltrafik från Kungsgatan måste ledas via Klostergatan, järnvägspromenadens cykelväg och in på Frälsningsarméns tomt och trottoar längs S:t Persgatan. Så är det tänkt att bli permanent. Förutom att man måste avstå från uteserveringen till kaféet kommer hela byggarbetsplatsen utanför leda till svårigheter för kyrkans olika verksamheter, menar församlingen.
– Vi vill inte vara gnällspikar. Vi vill bara kunna bedriva vår verksamhet på ett vettigt sätt. Men om du försämrar tillgängligheten så kommer människor inte hit, säger verksamhetsansvarige Michael Hjerpe.

Frälsningsarmén har föreslagits en alternativ ingång till huset via en dörr som finns till vänster om stora entrén. Men huskropparna i den gamla fastigheten ligger i skilda plan och det skulle krävas flera ramper till de olika planen inomhus. Dessutom skulle lösningen innebära att besökare får tillgång till hela huset. Ur säkerhetssynpunkt är det ett problem, menar församlingen som jobbar med psykiskt sjuka och drogpåverkade personer.
Som UNT tidigare berättat är tunnelbygget ett komplicerat arbete som kommer att pågå i flera år. Gatan på S:t Persgatan är trång med äldre fastigheter. I detaljplanen påpekas att det krävs särskilda skyddsåtgärder eftersom vissa hus står på träpålar. Frälsningsarméns hus är inte ens pålat utan ligger på en så kallad rustbädd och flyter i leran.

Församlingen med 160 medlemmar har 13 anställda och en verksamhet med drygt 1 000 besökare i veckan. Michael Hjerpe tror dock inte att kommunens tjänstemän är medvetna om verksamhetens omfattning.
– I planförslaget har man gjort en konsekvensanalys. Tjänstemän har sagt att vårt hus är det största problemet, men det står inget om det i analysen.
Cecilia Forss (M), kommunalråd med ansvar för stadsbyggnadsfrågor, påpekar att processen fortfarande pågår.
– Det låter onekligen som att vi behöver en dialog och jag tycker nog att vi ska kunna lösa detta. Men vi kan inte avstå ifrån passagen under järnvägen.

FAKTA

Trafiken påverkas under flera års tid när S:t Olofsgatan och S:t Persgatan får tunnlar under järnvägen. Detaljplanen är för närvarande ute på samråd och ska godkännas av fullmäktige i höst. Byggandet beräknas starta 2013. När tunnlarna står klara 2017 kan järnvägen inte längre korsas i marknivå. Förslaget till detaljplan handlar om tunnlar för gång- och cykeltrafik på S:t Persgatan, på S:t Olofsgatan blir det förutom bilar, cyklar och fotgängare även utrymme för framtida spårtrafik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om