Turkiet stängt för skolledare från Uppsala
Under måndagen reser 19 personer från den svenska skolan till sydöstra Turkiet. En av gruppens ledare, Süleyman Anter från Uppsala, har vägrats inresa i landet.
Süleyman Anter berättar att han inte fått någon förklaring från de turkiska myndigheterna. Hans kollega, Bo Kramsjö från Myndigheten för skolutveckling, kunde resa vidare till området, där majoriteten av befolkningen är kurder.
Süleyman Anter är biträdande rektor och arbetar inom gymnasieförvaltningen på Uppsala kommun. Han är kurd och svensk medborgare sedan nästan 30 år. Med sin kunskap om sydöstra Turkiet och sina språkkunskaper har han haft en central roll för att förbereda
den svenska gruppens vistelse i området. Besöket är en del i ett statligt projekt för att öka skolans kunskap och förståelse om andra länder.
Han misstänker att hans kurdiska bakgrund och det faktum att han deltog i protester mot landets ledning på 70-talet är en orsak till att han stoppats. Men han kan också ha blivit en bricka i ett inrikespolitiskt spel:
- Det pågår en kamp mellan byråkratin, som inte vill släppa ifrån sig makten, och regeringen, som önskar en anpassning till EU. Att inte släppa in mig in är ett byråkratibeslut, som kan vara ett sätt att försvåra för regeringen, säger Süleyman Anter.
Han har tidigare nekats inresa i Turkiet två gånger, men fick komma in för två år sedan, när han förberedde det svenska besöket. Süleyman Anter är besviken på svenska utrikesdepartementet som han anser agerar passivt gentemot Turkiet.
- De säger bara att de avvaktar svar från den turkiska ambassaden i Stockholm. Men jag är svensk medborgare med de skyldigheter och rättigheter som det innebär. Jag vill få veta varför jag inte släpps in i landet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!