TV-tittare fick övervikt
Övervikt, rökning, höga kolesterolvärden och dålig kondition är betydligt vanligare hos unga vuxna som under barndomen tittade mycket på TV än hos jämnåriga kvinnor och män som under uppväxten ägnade mer tid åt annat än TV-tittande. Det framgår av en unik nyzeeländsk studie, som i morgon lördag publiceras i den ledande medicinska tidskriften The Lancet.
Deras studie omfattar drygt 1 000 kvinnor och män, som forskarna i olika avseenden följt från det att de föddes i början av 1970-talet till vuxen ålder.
Deltog i hälsokontroll
Bland annat kartlades vid upprepade tillfällen under uppväxten hur mycket de brukade titta på TV. När de var 26 år gamla deltog alla i en hälsokontroll.
När resultaten från hälsokontrollen jämfördes med de tidigare insamlade uppgifterna om TV-tittande under uppväxten fann forskarna en rad samband.
Såväl övervikt, rökning, höga kolesterolvärden som dålig kondition — men däremot inte högt blodtryck — var klart vanligare bland de unga kvinnor och män som under uppväxten brukade titta på TV minst två timmar per dag än bland dem som under barndomen tillbringat mindre tid framför TV:n.
Allra lägst var förekomsten av övervikt, rökning, höga kolesterolvärden och dåligt kondition bland dem som under uppväxten, i fem till 15 års ålder, tittat på TV mindre än en timme per dag.
I siffror innebär det till exempel att ungefär hälften av dem som brukade titta på TV minst två timmar dagligen under barndomen var överviktiga vid 26 års ålder. Av dem som under barndomen tittat på TV högst en timme varje dag var "bara" var fjärde överviktig i vuxen ålder.
Även om det var sällsynt att de 26-åriga kvinnorna och männen i studien var påtagligt sjuka anser forskarna att de upptäckta sambanden inger oro för folkhälsan på sikt.
Det är sedan länge känt att personer som är överviktiga, har höga kolesterolvärden och är rökare, löper betydligt högre risk än andra att insjukna i och dö till följd av hjärtkärlsjukdomar.
Begränsat TV-tittande
De nyzeeländska forskarna rekommenderar därför föräldrar att försöka begränsa sina barns TV-tittande till mellan en och två timmar per dag och helst ännu mindre. I praktiken skulle det innebära att mer än sex av tio barn måste minska tiden framför TV:n.
Kanske är det inte bara för barnens hälsa på lång sikt som minskat TV-tittande skulle kunna få positiva effekter.
"Vuxna kommer förmodligen själva att uppnå hälsovinster om de föregår med gott exempel och stänger av TV:n. Vi tror att minskat TV-tittande är en fråga som bör prioriteras i folkhälsoarbetet", skriver forskarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!