TvÄ butiksinnehavare i Saluhallen oförsÀkrade
Dagen efter branden var nÀrmast kaotisk för Saluhallens handlare. Zaher Malla, Àgare till Kebabhallen, jobbade intensivt för att ta reda pÄ om hans butik var försÀkrad eller inte. Jag hoppas att den Àr det. För mig finns det inga alternativ, sade han.
â Jag tĂ€nkte att allt Ă€r förstört. Att mitt liv Ă€r förstört, sade han igĂ„r nĂ€r Saluhallens affĂ€rsidkare samlades.
Men efter att ha tagit reda pÄ mer stÄr hans hopp till ett telefonsamtal han ringde för tvÄ mÄnader sedan.
â Jag höll pĂ„ att bygga om och ville vĂ€nta tills jag var klar innan jag skaffade försĂ€kring. Senare ringde jag till försĂ€kringsbolaget men de kunde inte göra nĂ„got per telefon utan skulle komma hit. De kom aldrig och jag hann inte ringa och be dem.
Bra advokat
Nu har han fÄtt veta att han har rÀtt till försÀkring om han kan bevisa att han ringde samtalet.
â Jag hoppas att det gĂ„r. Men jag klarar det inte sjĂ€lv. Det behövs en bra advokat, sade han.
Annelie Kejroth, Àgare till S:t Eriksboden, trÀffade sitt försÀkringsbolag pÄ fredagförmiddagen och kunde andas ut.
â Jag trodde inte jag hade försĂ€kring som tĂ€ckte avbrott i produktionen, men det hade jag. Och det innebĂ€r att jag kan starta upp nĂ„gon annanstans med försĂ€kringsbolagets hjĂ€lp.
Ett steg i taget
I S:t Eriksboden sÄlde hon te, kaffe och framförallt egenproducerade praliner. De kan hon fortsÀtta tillverka och sÀlja, bara hon hittar en ny lokal. Men branden Àr ÀndÄ en personlig katastrof.
â Jag har byggt upp ett företag under sex Ă„r och de fyra första Ă„ren var otroligt jobbiga. Nu började det gĂ„ bra och sĂ„ Ă€r allt borta. Men jag tĂ€nker inte grĂ€va ned mig utan mĂ„ste framĂ„t. Ett steg i taget.
Michael Prising Àr delÀgare i fiskbutiken Feskar'n som ocksÄ sysslar med partihandel för restauranger. Den verksamheten berÀknas fortsÀtta inom kort.
â Man kan inte sitta stilla, utan nu ska vi leta reda pĂ„ alternativa lokaler till partihandeln, och ska se vad försĂ€kringsbolaget kan göra för oss. Fast den hĂ€r lokalen var outstanding. Den gĂ„r inte att ersĂ€tta.
KĂ€rlek och omtanke
Klaus Pontvik, delÀgare till Saluhallens Grönt & Delikatesser visste att butiken hade försÀkring men inte exakt vad branden innebÀr ekonomiskt.
â Det Ă€r vĂ€ldigt svĂ„rt att sĂ€ga Ă€n. Det Ă€r mycket som mĂ„ste klargöras först. Det ekonomiska...visst, men man tĂ€nker mer pĂ„ den kĂ€rlek och omtanke man har lagt ned.
à kanten redan öppnad
Bakom en brandvÀgg pÄ Saluhallen ligger Svenssons Guldkant och à kanten. à kanten klarade sig utan skador och Àgaren Lasse Svensson öppnade krogen redan pÄ fredagkvÀllen.
NÀr det gÀller Svenssons Guldkant kommer det att ta lÀngre tid. Restaurangen har inga brandskador men en del rökskador och golvet har fÄtt vattenskador efter slÀckningsarbetet. Lokalen delar ocksÄ vatten och avlopp med de förstörda delarna av Saluhallen.
Ă teruppbyggnad
Köttbutiken Lindeberg och von Schantz hade bara varit i gÄng i ett och ett halvt Är nÀr branden ödelade allt, inklusive försÀkringspappren.
â Just nu kan jag inte svara pĂ„ vad det hĂ€r innebĂ€r för oss. Vi kan hoppas pĂ„ en Ă„teruppbyggnad, men inom vilket tidsperspektiv? sade Linus von Schantz, en av delĂ€garna.
Han menar att kÀnslorna bland handlarna Àr delade om hur fortsÀttningen ska se ut.
â Vi var en saluhall, det gĂ„r inte att finna nĂ„got motsvarande. Sprider vi ut vĂ„ra verksamheter försvinner konceptet. FrĂ„gan Ă€r om vi verkligen kan överleva utan att göra det hĂ€r gemensamt.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!