Tvekar om säkerheten på apotek

Andelen farmacevter och apotekstekniker som ifrågasätter patientsäkerheten på det egna apoteket har ökat efter omregleringen av den svenska apoteksmarknaden.

Sofia Kälvemark Sporrong

Sofia Kälvemark Sporrong

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2015-02-08 08:00

Det visar en ny studie, som publiceras i facktidskriften Pharmacy Practice.

– Våra resultat talar för att den så viktiga frågan om patientsäkerheten försummades när apoteksreformen genomfördes. En viktig lärdom inför nya reformer inom hälsosektorn är att inte upprepa detta misstag, säger docent Sofia Kälvemark Sporrong vid Köpenhamns universitet.

Tillsammans med forskare vid Uppsala universitet har hon gått igenom resultaten av tre enkätundersökningar bland apotekspersonal, en gjord före och två gjorda efter avvecklingen av det svenska apoteksmonopolet 2009. Några frågor kring patientsäkerheten var identiska i enkäterna.

På ett par frågor – som gällde om bemanningen var tillräcklig och om ledningen på apoteket ger tillräckligt stöd i det dagliga arbetet – steg andelen missnöjda strax efter reformen, men återgick sedan till ungefär samma nivå som innan de flesta apoteken övergick i privat ägo.

Däremot var andelen farmacevter och apotekstekniker som ifrågasatte att kunderna kunde känna sig säkra på apoteket och att eventuella fel i samband med expedieringen av läkemedel hanterades på ett korrekt sätt högre vid både enkättillfällena efter än i enkäten före apoteksreformen. På båda punkterna ökade andelen av apotekspersonalen som ifrågasatte patientsäkerheten från under två procent före avregleringen till drygt sex procent vid det senaste enkättillfället. Den stora majoriteten av personalen uttryckte dock ingen oro för patientsäkerheten i sina enkätsvar.

– Men det är ändå rätt anmärkningsvärt att en växande minoritet i yrkesgrupper med så stor lojalitet och yrkesstolthet svarar på ett sätt som ju faktiskt innebär att de skulle avråda sina mammor från att uträtta sina läkemedelsärenden på deras arbetsplats, säger Sofia Kälvemark Sporrong.

Men finns det några belägg i praktiken för att patientsäkerheten försämrats efter avvecklingen av apoteksmonopolet?

– Det är svårt att svara på eftersom det finns få möjligheter till jämförelser. Exempelvis fanns tidigare en rikstäckande databas för misstag som uppstod på apotek, nu har varje ägare sitt eget system. Detsamma gäller andra mätningar. Det finns dock undersökningar som pekar på att stressen har ökat, säger Sofia Kälvemark Sporrong.

Hela studien kan läsas på http://www.pharmacypractice.org/journal/index.php/pp/article/view/502

I juli 2009 upphörde det svenska statliga apoteksmonopolet. Ett uttalat huvudsyfte med reformen var att öka tillgängligheten, och sedan dess har antalet apotek ökat från 925 till 1 350 i början av förra året. De nya apoteken har framför allt öppnats i tätorter, medan tillgången till apotek i glesbyder förblivit oförändrat låg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om