Tvist om utebliven sophämtning blir rättssak

Uteblivna sophämtningar och tvist om obetalda viten. Nu stämmer Uppsala vatten en av sina entreprenörer.

Foto: Jonas Larsson

Uppsala2014-09-29 06:00

Två privata företag sköter om sophämtningen i Uppsala kommun, Ragnsells och Samtek. Det är Samtek som nu ligger i tvist med det kommunala bolaget Uppsala vatten. Tvisten handlar om viten, betalning för sophämtning som inte ska ha utförts enligt avtalet.

Under perioden maj förra året till augusti i år noterade Uppsala Vatten 1173 brister när det gäller sophämtningen, huvuddelen handlar enligt Uppsala vatten om att Samtek ska ha missat att tömma soptunnor. Det har drabbat företag, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. Totalt kräver Uppsala Vatten Samtek på nära 1,5 miljoner kronor i viten.

– Avtalen med våra entreprenörer är uppbyggda med ett vitessystem som träder i kraft om de inte gör vad de ska. Det har vi haft under många år och entreprenörerna har betalat när de gjort fel. Det som hänt nu är att Samtek inte längre vill betala vitena enligt det avtal de själva skrivit på, säger Michael Persson avfallschef vid Uppsala Vatten.

Antalet felande hämtningar kan variera men ligger vanligen på mellan 10 och ett 50-tal per månad. Enligt Michael Persson har de dock ökat det senaste året när det gäller Samtek, och var förra året uppe i drygt 800.

– Det är ungefär en dubblering, men det totala antalet reklamationer inte är extremt stort trots ökningen, säger han.

För fastighetsägarna är det viktigt att sophämtningen fungerar. Särskilt i stan. Kenneth Ekman som är fastighetsskötare i kvarteret Sandbacken har gjort flera anmälningar om missade tömningar.

– Jag tycker inte problemet är så stort nu. För två år sedan var det flera missar. Vi ska ha tömning två gånger i veckan. Fungerar inte det och vi har mycket sopor efter en helg blir det överfullt och börjar lukta. Det drabbar våra hyresgäster, säger han.

Samtidigt har han förståelse för att det blir missar ibland.

– Folk kan vara sjuka eller något annat händer. Men jag förstår inte varför man slarvar med tömningen. Det kostar ju företaget tusentals kronor varje gång. Jag kollar in hur det ser ut varje dag. Är det inte tömt så ringer jag, säger Kenneth Ekman.

Syftet med vitessystemet är att sätta press på entreprenörerna att hämta soporna i tid och på rätt plats.

– Som chaufför ska man hitta fram till mellan 500 och 1000 olika adresser under en arbetsdag. Det är inte alltid lätt speciellt om en chaufför är ny. Så enstaka missar får vi lov att acceptera, men företagen ska betala när de gör fel, säger Michael Persson.

Samtek och Uppsala vatten har försökt lösa tvisten i förhandlingar, men misslyckats. Samtek vill att vitet ska sänkas. Hur mycket vill inte bolagets vd Göran Karlin uppge.

– Vi har just fått stämningsansökan och förbereder ett svar. I ett senare skede kan jag uttala mig vad vi anser. I dag vill jag bara säga att vi har olika uppfattningar och kan inte komma överens. Då får domstolen avgöra, säger han.

Har ni haft stora problem med soptömningen?

– Lite problem är det alltid. Men jag tycker inte vi haft speciellt mycket mer än tidigare. Men vi är inte överens om vilka vitesbelopp som ska gälla.

Uppsala Vatten vägrar ge sig. I stämningsansökan skriver bolagets advokat att Samtek måsta ha varit fullt medveten om vilka regler för viten som gällde då bolaget skrev under avtalet att sköta sophämtningen.

Fakta Så många tömningar missas årligen

En entreprenör som får en anmälan om missad tömning har 24 timmar på sig att åtgärda och avge en rimlig förklaring. Bevisbördan ligger på entreprenören. Finns ingen rimlig förklaring så har Uppsala Vatten rätt att ta ut ett vite, enligt avtalet.

Område A B* C

Missade tömningar 2012: 552 320 261

Missade tömningar 2013: 574 859 385

Missade tömningar 2014: 130 409 189

*Samteks område

Under 2013 har utförde Uppsala Vatten 1 930 989 sophämtningar.

Källa: Uppsala Vatten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om