Skola. År 2011 var inget bra år för lärare. Det skrevs många negativa tidningsartiklar i hela landet om skolverksamheten: lärare, kommuner och elever var dåliga, berättar Anna Kaya.
- Lärarna tröttnade på den negativa vinklingen. Vi ville visa att det sker bra saker i skolan. Så vi började diskutera om framtiden och hur vi ska göra skolan bättre, säger Anna Kaya.
Diskussioner ägde rum på Skollyftet, en samlingsplats på nätet för alla som vill lyfta den svenska skolan. Anna Kaya är en av initiativtagarna.
På torsdagar chattar lärare från hela landet via Skollyftet och #skolchatt för att diskutera utvalda ämnen.
Dessutom twittrar Anna Kaya mycket. Hon delar bland annat med sig av artiklar och bloggar om inspirerande lärare och arbetssätt.
Hon kan ibland skriva eller dela ett femtiotal twitterinlägg per dag - men inte när hon undervisar. Över 3 500 personer följer henne, bland annat lärare, journalister och politiker. Dock inte så många elever.
- Twitter kanske mest är en kanal för vuxna. Instagram passar ungdomarna bättre.
Genom att twittra kan hon snabbt kommunicera och påverka, enligt henne. Hon informerar till exempel om nya undersökningar, konferenser och UR-program.
Från och med oktober 2013 jobbar hon 20 procent på Norrbackaskolan i Märsta som lärare i svenska som andraspråk. Resten av tiden ägnar hon sig åt jobbet på Nationellt centrum för svenska som andraspråk vid Stockholms universitet. Hon kommer att jobba vidare med språkutvecklande arbetssätt och nyanlända elever.
Var läraryrket ditt drömjobb som barn?
- Nej. När jag var riktigt liten ville jag bli uppfinnare, men jag tyckte inte att jag var så påhittig. Och sedan ville jag bli journalist, men det var svårt att komma in på journalisthögskolan. Så jag tänkte bli socionom, men sedan tyckte jag att det finns mer glädje i att jobba i skolan. Dessutom var läraryrket ett framtidsyrke, där man kunde få jobb efter en lång utbildning. Det var inte mitt drömjobb, men det kändes helt rätt, säger Anna Kaya.