Tyst minut för misshandlade kvinnor
Den internationella kvinnodagen uppmärksammades stort i Uppsala på lördagen. På flera håll arrangerades aktiviteter. På Stora torget hölls en tyst minut för förtryckta, misshandlade och mördade kvinnor, särskilt för den 26-åriga Uppsalakvinna som nyligen hittades mördad.
På Stora torget hölls en tyst minut för förtryckta, misshandlade och mördade kvinnor.
Foto: Nina Leijonhufvud
- Jag svär över våldtäktslagstiftningen. Man ska inte med näbbar och klor behöva visa att man inte vill, sa Helena Leander.
Hon och miljöpartiet drar en lans för en ny lagstiftning, något som hon kallar samtyckesbaserad våldtäktslagstiftning. Idén har partiet hämtat från bland annat Storbritannien.
- Naturligtvis är det inget skriftligt mellan parterna vi kräver, men det måste finnas ett samtycke.
Om en kvinna har utsatts för våld eller hot om våld, blivit fasthållen eller liknande utgår man helt enkelt från att det inte har förekommit ett samtycke.
Under dagen anordnades en feministisk självförsvarskurs på Café Mumrik. Det tidigare språkröret Birger Schlaug talade om Elin Wägners feministiska gärning.
Vårdförbundet i Uppsala län passade på att visa sitt missnöje med sina löner under Internationella kvinnodagen. Flera medlemmar samlades till en manifestation på Stora torget där förbundets ordförande på riksplanet, Anna Karin Eklund talade.
- Varför värderas hårda yrken mer än mjuka som handlar om människors hälsa och omvårdnad. Har inte kvinnors kunskap samma värde, undrade förbundsordföranden.
Hon gav därefter flera exempel på yrken med samma eller mindre utbildningstid. Och det visar sig att sjuksköterskor tjänar ungefär 5 000 kronor mindre i månaden än en byggnadsingenjör, datatekniker eller yrkesvägledare.
Vårdförbundet tycker det är dags att sätta stopp för vad de betraktar som lönediskriminering. De kräver att politiker och beslutsfattare tar sitt ansvar i löneförhandlingarna och "fördelar kakan rättvist".
Även Amnesty i Uppsala uppmärksammade den internationella kvinnodagen. Temat var våldtäkt. Amnestys aktion syftade till att genom intervjuer undersöka medborgarnas attityder till våldtäkt. Målet är att samla in minst 1000 svar från olika delar av landet för att därefter sammanställa resultatet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!