UNT har träffat ett antal personer som länge arbetat som modersmålspedagoger på Uppsalas förskolor. De är upprörda över förslaget att avveckla modersmålsenheten och organisera om så att förskolorna själva och språkskolan tar över ansvaret. Ingen vill framträda med namn och bild av rädsla för att mista sitt arbete.
– Man vill ju säga upp alla 80 som jobbar på enheten och det finns bara 5-10 nya tjänster som modersmålspedagoger och modersmålsstödjare att söka. Den som kritiserar kan kanske få svårt att få jobb, säger de.
De anser att en skrivelse från förskolechef, Gitt Näsberg, är ett försök från kommunen att stoppa dem från att bilda opinion. Skrivelsen har gått ut till förskolorna och innehåller bland annat en skrivning om att förskolorna inte ska upplåta anslagstavlor för upprop mot omorganisationen.
– Vi anser att det är ett sätt att försöka tysta oss. Vi håller på att göra en namninsamling. Men brevet har lett till att få inom förskolan vill skriva på och vi nekas att lägga ut våra namninsamlingar i förskolans personalrum, säger en av kvinnorna.
Gitt Näsberg säger att formuleringen i brevet syftade till att kanalisera alla reaktioner kring omorganisationen till kommunen så att de skulle bli en del i processen.
– Syftet var inte att stoppa några åsikter, säger hon.
Personalen uppfattade skrivningen på just det sättet?
– Förskolan är ingen allmän plats. Många vill sätta upp information i våra lokaler så det finns ett generellt förbud mot det och det här är inte förskolans personal. Vi tycker det är viktigt är att förskolan ska kunna ta ett utökat ansvar för de här uppgifterna, säger Gitt Näsberg.
Modersmålspedagogerna anser att politiker och tjänstemän vilseleder både förskolelärare och föräldrar när de säger att verksamheten kommer att förbättras med en ny organisation.
– Men det pilotprojekt som gjorts har inte testats för den nya organisationen. Hela syftet var att utöka samarbetet mellan förskolan och modersmålsenheten, men nu gör man ju tvärt om.
Över 200 förskolelärare har ju utbildats på universitetet för att klara uppgiften?
– Den utbildningen gjorde dem uppmärksamma på att de måste jobba interkulturellt. Men det är ju vi som har de kulturella erfarenheterna, säger modersmålspedagogerna.
Göran Blomberg vice ordförande i Lärarförbundet tror att en utfasning av modersmålsenheten kommer att leda till att kommunen förlorar värdefull kompetens.
– Vi skulle föredra att man utvecklar samarbetet med förskola i stället, säger han.