"Mina föräldrar i Kiev har packat väskorna"

Ingen panik, men stegrad oro för Putins nästa drag. Så beskriver Olena Markstedt känslorna hos sin familj i Ukraina och alla vänner där. Men hennes egen oro hemma i Uppsala verkar var större än deras.

Olena Markstedt, kommer från Ukraina men bor sedan många år i Uppsala.

Olena Markstedt, kommer från Ukraina men bor sedan många år i Uppsala.

Foto: Privat

Uppsala2022-02-12 21:24

Det är inte lätt att förstå situationen i Ukraina och det spända läget mellan Ryssland, Nato och väst, och att förutspå vad som ska ske härnäst. Men nu har USA sagt att en rysk invasion kan vara bara dagar bort och på lördagen kom Sverige med beskedet att man uppmanar svenskar att lämna Ukraina. 

En som försöker tolka läget och förstå är Olena Markstedt, som flyttade till Uppsala från Ukraina för 13 år sedan. Från hemmet i Berthåga försöker hon hålla sig uppdaterad med utvecklingen genom att ta del av så mycket information som möjligt, från olika perspektiv.

undefined
Olena Markstedt, kommer från Ukraina men bor sedan många år i Uppsala.

– Det finns så många sidor av det här och det beskrivs helt olika beroende på var man läser, säger hon och fortsätter:

– Tittar man på ryska medier sägs det ju där att Ryssland är oroligt för att Nato är så aggressiva och har utökat sin makt i länder i östra Europa. Ryssland säger ju alltid att man måste hjälpa de människor som inte vill vara en del av Nato, utan knytas till Ryssland. Men det där vet vi ju inte är sant. I Ukraina finns kanske 10 till 15 procent i öst som vill vara en del av Ryssland. Men ser man på hela Ukraina är det tvärtom så att de allra flesta vill knyta sig närmare väst och EU.

undefined
Rysslands president Vladimir Putin. "För en månad sedan sågs Putins och Rysslands agerande som ett spel av de flesta ukrainare, och inte som något riktigt seriöst. Men så är det inte längre", säger Olena Markstedt.

Läget har ändrat sig snabbt och mycket på kort tid, säger hon. För en månad sedan sågs Putins och Rysslands agerande som ett spel av de flesta ukrainare, och inte som något riktigt seriöst. Men så är det inte längre, något annat har smugit sig på även om paniken verkar vara större här i väst, säger Olena Markstedt.

undefined
”Jag har frågat mina föräldrar i Kiev vad de tänker göra om något händer. Tidigare var de inte så oroliga men nu har de packat väskorna”, säger Olena Markstedt. Bilden är från Majdan, Självständighetstorget i Kiev, och togs i samband med Rysslands annektering av Krimhalvön 2014. Då inleddes konflikten i Ukraina som ännu pågår.

– Vi har en skrämmande situation nu, tycker jag. Det är väldigt svårt att veta vad Putin kommer att göra. Jag har frågat mina föräldrar i Kiev vad de tänker göra om något händer. Tidigare var de inte så oroliga men nu har de packat väskorna och har en plan för att åka till sommarstugan, eller vidare till släkt i västra Ukraina eller i Ungern.

En rimligare förklaring till att det för tillfället verkar vara stiltje vid Ukrainska gränsen, trots rapporter om stora ryska truppsamlingar, kan vara att Putin väntar på kallare väder och frusna vägar, tror Olena Markstedt. Det skulle göra en invasion enklare. 

UNT intervjuade Olena Markstedt 2014 när konflikten i Ukraina började. Hon poängterar i dag att det pågått krig i Ukraina ända sedan dess. Mer än 14 000 har dött enligt FN-observatörer. Spänningarna är alltså inget som blossat upp nu.

– Det här har varit en svår tid för Ukraina med krig ända sedan dess. Men nu ser det ut som att Putin vill ta ett stort steg igen, att han vill visa sin makt.

Vad borde väst göra, tycker du?

– Sanktioner är ett viktigt stöd. Och militärt stöd om det blir invasion, men även stöd för kampen mot Putins propaganda, med desinformation och cyberattacker. Men vi hoppas fortfarande på diplomati.

Nu har västländer uppmanat medborgare att lämna Ukraina. Hur uppfattas det i Ukraina? 

– Som en anledning till oro.

Öppen konflikt sedan 2014

Ryssland och Ukraina befinner sig i öppen konflikt sedan 2014, då Ryssland i strid med internationell rätt annekterade den ukrainska halvön Krim och gick in med styrkor i Donbass i östra Ukraina. Områdena Donetsk och Luhansk styrs i dag av ryskstödda separatister med nära ekonomiska och militära band till Moskva.

Under 2021 mobiliserade Ryssland stridsfordon, artilleri och tiotusentals soldater vid gränsen mot Ukraina. Strax före jul lade Kreml fram en kravlista mot USA och Nato.

Källa: TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!