UL kommenterar: "Vi tar det här på största allvar"

UL tar uppgifterna från Aleem Akhlaque på allvar, men vill vänta med att värdera dem tills man har hört kontrollanternas redogörelse.

Sture Jonsson, informationschef på UL.

Sture Jonsson, informationschef på UL.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2016-05-30 20:05

UL:s informationschef Sture Jonssonhar läst 26-årige Aleem Akhlaques inlägg på Facebook, där han skriver om händelsen på pendeltåget som slutade med en brusten sena och gipsad arm. Sture Jonsson säger att han vill vänta med att värdera vad Aleem Akhlaque skriver.

– Vi har ännu inte fått redogörelsen från kontrollanterna, men vi försöker skynda på det så att vi får den så fort som möjligt.

Han säger att UL inte har fått klarhet i om det finns en polisanmälan eller vad den i så fall riktar sig mot, UL eller vaktbolaget.

– Men det han skriver tar vi på största allvar och på de sätt vi kan försöker vi ta reda på vad som faktiskt har hänt. Sedan vill vi ju gärna se vad kontrollanten rapporterar. Vi har ju varit med om många gånger att vi kan ha två ganska olika versioner av en och samma händelse.

Har du sett filmen?

– Ja, det har jag. Man ser inte så mycket av vad som händer. Att mobilen slutar filma rätt vad det är, det ser man ju, men vi vet inte vad det beror på. Vi vill gärna höra från andra sidan också.

Även om en passagerare saknar giltig biljett ska en biljettkontroll inte behöva sluta med att resenären tvingas av tåget, Sture Jonsson säger att det bästa sättet att lösa situationen är att man som passagerare legitimerar sig och tar emot den tilläggsavgift på 1 200 kronor som kontrollanten skriver ut.

– Det finns alltid möjlighet att i efterhand bestrida en tilläggsavgift genom att ta kontakt med oss. Till exempel om det är problem med tekniken, vilket kan vara svårt att avgöra för kontrollanten, så ska han eller hon skriva ut en tilläggsavgift. Då kan vi sedan se i våra system att det som kunden säger stämmer och då skrivs tilläggsavgiften av.

Men i det här fallet handlar det om på vilken station resenären klev på. Hur bevisar man det som resenär?

– Det får vi försöka avgöra från fall till fall. Det finns ju ingen kameraövervakning som vi kan åberopa, det kan bara polisen göra. Men vår grundinställning är att om det resenären uppger verkar troligt, men inte går att bevisa, så ska vi hellre fria än fälla. Samtidigt är det inte helt ovanligt att folk försöker åka utan biljett, framför allt på SL-pendeln.

1 200 kronor i tilläggsavgift är rätt mycket pengar om man känner sig orättvist anklagad?

– Absolut, och har det blivit fel på något sätt kan man ju rätta till det i efterhand.

Förutsatt att man kan bevisa det?

– Ja, det ska åtminstone verka rimligt att det skulle vara på det sättet.

Kontrollanter från vaktbolag

UL anlitar ett vaktbolag som kontrollanter och enligt UL:s informationschef Sture Jonsson har de rätt att kontrollera biljetter och kräva legitimation om de misstänker att någon till exempel försöker åka på ungdomsbiljett utan att ha rätt till det – eller om resenären saknar biljett.

Kontrollanterna kan skriva ut en tilläggsavgift på 1 200 kronor om man saknar giltig biljett.

Om resenären vägrar att legitimera sig har kontrollanterna rätt att avvisa hen från tåget, enligt Sture Jonsson. I de flesta sådana fall tillkallas sedan polis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om