Unga robottillverkare gjorde upp
Ormtjusaren tar upp sin flöjt. Dansarna bakom intar position. Musiken börjar ljuda i högtalarna, och upp reser sig - en ormrobot som programmerats att dansa till musiken. På lördagen hölls junior-SM i robotdesign i Uppsala.
Josephine Ekdahl, Siri Persson, Elina Evansson och Niki Håkans visar upp sin robot.
Foto: Rolf Hamilton
- Vad håller han på med, hörs en av tjejerna i laget ropa.
Eleverna har arbetat med sina robotar på skoltid, under handledning av personal från Institutionen för informationsteknologi vid Uppsala universitet, men har även fått lägga ned en del tid hemma. Med tiden har eleverna utvecklat en relation till sin robot.
- Jag är nog nästan kär i vår, säger My Kjellström från Knivsta, vars robot är ett slags blå björn med solbrillor, som dansar till Madonnas James Bondtema.
- När den gick sönder förut i dag blev vi jätteledsna, fyller Leila Lindberg i.
Dans var den ena av två tävlingsformer som det tävlades i på Polacksbacken. Den andra var räddning, där roboten ska klara en bana, markerad med en svart linje, med diverse hinder och uppförsbackar. Dessutom ska roboten stanna och signalera när den hittar de människor som med färgpenna ritats in i banan. Den verkliga bakgrunden till tävlingsformen är användningen av robotar i katastrofområden där de skickas ut för att hitta människor. Fredrik Löfgren och Rasmus Andersson har kommit från Borlänge för att tävla om vinsten, en resa till robot-VM i Österrike.
- På den här banan är det 90 procent programmering och 10 procent robotbygge som avgör resultatet. Men vi har ändå gjort ett fel i bygget, vi skulle ha haft larvfötter och inte hjul, säger Rasmus Andersson.
Deras robot tar sig fint förbi svängar, trösklar och andra hinder, och hittar människorna, men orkar inte uppför backen.
- Jag fick en robotsats av min pappa när jag var sju, åtta år. Sedan har jag bara fortsatt, berättar Fredrik Löfgren, som i dag är 16.
I det kombinerade service- och lunchrummet samsas halvätna pizzor med datorer, robotbyggsatser, och halvstressade tävlande. Många behöver justera sina robotar efter testomgångarna.
- Vår robot svänger inte som vi vill, säger Henrik Wall, från Thunmanskolan i Knivsta och börjar knappa på datorn för att förbättra programmeringen.
Tävlingen, som kallas Robocup, arrangeras av Uppsala universitets fakultet för naturvetenskap och teknik. Det är första gången den hålls, och på lördagen deltog knappt 40 elever. Men tävlingen ska bli återkommande och locka fler
- Om tre år hoppas vi på 300 deltagare, säger Mikael Carlsson, projektledare.
Målet är att öka ungdomarnas intresse för teknik och naturvetenskap. Och hos de robotbyggare som UNT talar med verkar tycke ha uppstått.
- Jag har absolut blivit mer intresserad, säger Marika Björnström, från Knivsta.
- Jag ska bli civilingenjör, säger Fredrik Löfgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!