– Vad är det för grupp, frågar en kille som kommer cyklande på skolgården i Gottsunda. Han stannar till på skolgården och ser sig nyfiket omkring. Framför sig ser han en fotograf som ligger på asfalten och tar en gruppbild på 19 elever.
De är högstadieungdomar som ska samarbete med UNT:s redaktion under hösten. Eleverna ska hitta på ämnen, skriva och fotografera. Resultatet kommer att bli en tidning .
Ännu har de inte kommit i gång men redan har de tankar om vad de skriva om.
– Sport, jag spelar själv innebandy, mode, dataspel och matlagning, säger Britta Lindvall, som går i årskurs 7a.
– Sport, helst om personer, kanske om Petter Hansson, eller om moppar eller fiske, säger Philip Folkunger.
– Jag vill skriva om kultur, musik, kläder och om samhället, kanske om skolan och hur den kan bli bättre. Och så vill jag göra intervjuer, säger Rasmus Richter som går i 9:an.
– Jag vill gärna skriva krönikor så jag får tycka något själv, säger Marcus Ejerblad klass 7b.
– Jag vill skriva om fördomar, kultur och musik, säger Lezan Saadi , 9a.
– Jag vill gärna fotografera, egentligen allt möjligt med gärna närbilder och natur, säger Maja Blank, som går i 9a.
Nada Razooq som går i samma klass är också inne på att fotografera, gärna mode eftersom hon är speciellt intresserad av klänningar.
Under högstadiet jobbar eleverna mycket med tidningstexter, de skriver debattartiklar, krönikor, faktaartiklar och får lära sig att skilja på genren. Att finslipa sina argument i en text övar de också på. Det ingår i läroplanen. Det kan även komma på nationella proven, där förväntas eleverna kunna skriva i olika genrer.
– Jag vill gärna skriva en debattartikel kanske om hur det är i skolan, men också om kultur och musik, säger Hugo Sundman.
Kim Rubensson som är lärare i svenska och svenska som andra språk tycker att det passar bra att eleverna ska göra tidning, hennes nior ska precis börja med ett tema som handlar om media.
– Jag vill gärna fota, gärna mode och skriva om vad som är så speciellt med det som är inne nu, säger Tova Lindmark, 7d.
Fotografera vill också Filippa Elvelind, som går i nian, och hon kan tänka sig att ta sig det mesta. Vidar Wicklund, fotar också gärna, och har inte hunnit tänka ut så mycket mer som han vill skriva om, han stod på väntelista och kom just med i gruppen.
– Jag vill skriva krönika, kanske om politik eller världen och litteratur tycker jag också är intressant, säger David Wahlén, 8 d.
– Jag skulle kunna skriva om fritidsgården i Gottsunda, eller egentligen vad som helst, säger Rostom Elou, 8b.
Det märks tydligt att ungdomarna är peppade, många kan tänka sig att skriva om det mesta. Det säger Nor Wahab, 8b och Klara Thelin, 8a men så tillägger de mode om vad som är inne nu eller musik, kanske låttexter.
– Hundar eller något som har med mat att göra, säger Elin Mårtensson, 8b.
– Och så skulle vi kunna göra en någon undersökning. Kanske om Iphone, det är det ju många som har, säger Jennifer Bissas, 8b.
Ungdomarna på Gottsundaskolan är bara några av dem som ska samarbeta med UNT i höst.