Ungdomstjänst krävs för hackare
Uppsalahackarens låga ålder gör att han bör dömas till ungdomstjänst för dataintrången på svenska universitet. Det krävde åklagaren när rättegången avslutades på fredagen.
Kammaråklagare Chatrine Rudström ansåg dock i sin slutplädering att polisutredningen styrker brottsmisstankarna. Vid närmare 20 tillfällen ska han via sin dator i bostaden i Uppsala ha tagit sig in i system hos universiteten i Uppsala, Stockholm, Umeå och Linköping samt på Kungliga Tekniska högskolan och Karolinska institutet i Stockholm.
Hånfulla meddelanden
Intrången skedde 2004 när den åtalade var 16 år. Till följd av hans låga ålder yrkade åklagaren på ungdomstjänst som lämplig påföljd. För straffmyndiga finns fängelse i straffskalan för det misstänkta brottet.
Utredningen har inte kunnat visa att gärningsmannen använt sig av de uppgifter han fått tillgång till i systemen. Däremot har inloggningsuppgifter kapats, datafiler ändrats och hånfulla meddelanden lämnats som avtryck efter intrången.
- Och han har skaffat sig tillgång till system med känsliga forskningsdata, säger Chatrine Rudström.
Polisutredning i USA
Enligt 18-åringen har han bara skapat det system som använts för att läsa av lösenorden från behöriga användare. De skyldiga till intrången är i själva verket dataintresserade kamrater i andra länder. Tingsrättens dom faller 16 februari.
Samtidigt pågår polisutredningen i USA mot 18-åringen för misstänkta intrång hos försvarshögkvarteret Pentagon och rymdstyrelsen Nasa. Enligt uppgift till UNT kan ärendet, om det leder till åtal, komma att flyttas över till Sverige.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!