Unikt vitesbeslut mot LSS-boende

Ett vårdboende utanför Uppsala har haft återkommande brister. Nu hotar ett vite på 800 000 kronor. Samtidigt meddelar Tierps kommun att man nu slutar placera ungdomar vid boendet.

Uppsala2014-12-19 04:56

– Det här är ett unikt beslut. Vi har inte fattat något beslut om vite sedan vi tog över tillsynen 2013. Och jag tror inte att Socialstyrelsen har gjort det mot ett LSS-boende heller, säger Gustav Grek, inspektör på Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Senast den 15 mars måste bristerna som konstaterats vid inspektionen vara åtgärdade. Annars utdöms vite om 800 000 kronor.

De boende kommer från olika delar av Sverige. Tierps kommun har haft en placering på det aktuella LSS-boendet. Denna kommer snart att upphöra då man hittat ett boende inom den egna kommunen.

– Omplaceringen av den här personen har varit planerad sedan tidigare, säger Randi Graungaard, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen i Tierps kommun.

Efter att UNT kontaktat kommunen återkommer Randi Graungaard och meddelar att man nu har beslutat att inte anlita det kritiserade boendet vid framtida placeringar.

LSS-boendet drivs av Center För Vård Och Omsorg i Uppsala AB, CVO. Problemen vid boendet har bland annat handlat om bristande utbildning för personalen, att boendet under lång tid inte haft någon behörig chef, undermålig rapportering av incidenter med bland annat hot och våld samt kränkningar av ungdomarna.

I sitt föreläggande skriver Inspektionen för vård och omsorg att "verksamheten inte har en fungerande strategi för att hantera hot- och våldssituationer som ostridigt har inträffat" samt att de förhållanden som varit och råder på boendet "har inneburit stora brister i barnens och ungdomarnas omvårdnad under en längre period".

Sara Larsdotter, vd för CVO, ser allvarligt på kritiken.

– Den kritik som de har riktat mot oss har varit berättigad. Och sen tillsynen har vi gjort jättemånga ändringar. Vi måste komma till rätta med den här situationen så klart, säger hon.

Vilka förändringar har ni genomfört?

– Vi behöver ändra ledningsformerna, ändra i personalgruppen och elevgruppen. På senare tid har det varit speciellt med en elev som har haft särskilda behov, vilket har fått olyckliga konsekvenser för gruppen.

Enligt IVO har problemen funnits under en längre tid. Varför har ni inte åtgärdat detta tidigare?

– Det har varit ett ledningsproblem där ute. Och eftersom man jobbar med ungdomar, till skillnad från våra övriga boenden, ställer det särskilda krav. Men kan vi inte leva upp till kraven vid nästa inspektion så ska vi inte hålla på med den här typen av verksamhet, säger Sara Larsdotter.

Fakta Autismliknande diagnoser

Det kritiserade LSS-boendet drivs av Center för Vård och Omsorg i Uppsala.

Där finns sju vårdplatser för placeringar enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Målgruppen har varit personer mellan 13 och 21 år tillhörande personkrets 1 och 3 enligt LSS, vilket innebär utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.

Inspektionen för vård och omsorg tog i juni 2013 över tillsynsverksamheten inom socialtjänstområdet och hälso- och sjukvården, samt över hälso- och sjukvårdspersonal. Tidigare skötte Socialstyrelsen denna tillsyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om