Universitetet dalar i mätning

Uppsala universitet har gott rykte i universitetsvärlden, det visar en ny världsomspännande undersökning. Samtidigt har man dalat mycket kraftigt i en annan mätning, som inte bygger på åsikter, utan på fakta. Nu utreds varför.

Uppsala2011-04-04 11:02

Att komma väl ut i de många rankningar som görs varje år blir allt viktigare för universitet och högskolor - inte minst för den svenska högskolan. Från och med i höst måste studenter utanför EU och EES betala en kostsam avgift för att läsa i Sverige. Därmed har det starka konkurrensmedel som gratisutbildning inneburit försvunnit. Nu gäller det att locka studenter från Asien, USA och andra delar av världen helt och hållet på sin kvalitet.

Och ryktet om Uppsala universitet är mycket gott. Det samlade omdömet från 13 000 intervjuer med forskare världen över placerar Uppsala universitet på en plats mellan 60 och 70 av världens alla högskolor och universitet. Det är brittiska Times Higher Education som gjort undersökning som publicerades i veckan.
– Det är förstås väldigt glädjande. Även om rankningar alltid är ofullständiga mätningar av kvalitet så är de väldigt viktiga eftersom de får en så enorm uppmärksamhet, säger Kerstin Sahlin, prorektor på Uppsala universitet.

Även i den ansedda Jiao Tong-rankningen kom Uppsala universitet i höstas väl ut med en 66:e plats. Så långt alltså allt gott för Uppsala universitet. Men i en annan rankning, också från Times Higher Education, där citeringar, internationalisering, undervisning och ytterligare några kategorier mäts ser Uppsala universitet ut att ha dalat från plats 75 år 2009 till 147 år 2010. Från att ha varit näst bäst i Sverige är man nu blott fyra. I kategorin citeringar är man bara sexa i Sverige och 247:a i världen.
– Det här är förstås inte bra och vi har försökt att utreda det här. Men mätningen är inte transparent och vi får gissa en hel del, säger Kerstin Sahlin.

Mellan 2009 och 2010 har Times Higher Education ändrat sina mätmetoder och en jämförelse mellan åren låter sig därför svårligen göras. Men för ett universitet som ser ut att ha dalat, som Uppsala, eller rusat upp, som Stockholms universitet, kan skillnaden i placering mellan åren få stora konsekvenser.

Att vara i händerna på dem som gör rankningarna är frustrerande – men något universitetsvärlden måste lära sig att leva med, menar hon.
– Rankningsvärlden är konstig och alla är vi nog väldigt besvärade. Det finns mycket kritik. Men vi får fortsätta att göra noggranna analyser för att förstå rakningarna bättre och bidra till goda mätmetoder, utan att för den skull bli fångade av måtten.

FAKTA
  • Tre svenska lärosäten finns med på den färska 100-topp-listan för universitet med bäst rykte i världen. Karolinska institutet har placerats i intervallet 51-60, Uppsala universitet i intervallet 61-70 och Lund i intervallet 71-80.
  • I Times rankning byggd på statistik över ett antal olika faktorer hamnar Karolinska institutet på plats 43 i världen, Lunds universitet på plats 89, Stockholms universitet på plats 129, Uppsala universitet på plats 147 och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, på plats 199.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om