– Vi vill gå till botten med detta, säger ämbetets verksjurist, Teresa Edelman.
Bluffkurser har systematiskt använts som ett sätt att låta studenter arbeta i laboratoriet, och samtidigt testa dem inför eventuella forskarstudier.
Så löd anklagelsen från den student som i somras anmälde Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi till dåvarande Högskoleverket, nu kallat Universitetskanslerämbetet. Studenten hävdar att handledaren utlovat forskarstudier efter kursen.
Sedan anmälan gjordes i maj 2012 har Uppsala universitet, som helt nekar till anklagelserna, inkommit med flera skrivelser utan att ärendet har gått att avgöra.
Nu har Universitetskanslerämbetet bett Uppsala universitet att svara på en lång rad detaljerade frågor om kursens utformning,
finansiering, om det stipendium som studenten har fått, och om hur urvalet till kursen gjorts. Universitetet ska också redovisa namnen på alla som gått kursen samtidigt som studenten och tydligt redovisa hur antagningen gjorts.
– Vi har inte fått de här svaren tidigare. Om vi inte har varit tillräckligt tydliga eller om det varit en strategi från institutionen att inte svara vet jag inte. Men i sina tre yttranden har universitetet inte kunnat visa att de gjort rätt. Efter diskussioner med vår chefsjurist har vi bestämt att vi vill gå till botten med det här och begär därför in de här uppgifterna nu, säger Teresa Edelman.
I processen har studenten haft fullt stöd av Uppsala studentkårs doktorandombudsman Per Löwdin.
– Det är mycket relevanta frågor som nu ställs. Och det blir svårare för universitetet att klara sig undan eftersom de nu också ombeds att lämna dokumentation på allt, säger Per Löwdin.
UNT har tidigare publicerat uppgifter från andra som studerat vid institutionen och som bekräftar bilden i anmälan. En tidigare student berättar att det varken fanns kursplan, litteraturlista eller examinationer på kursen.
– Det var bara att jobba på labb, sedan sa handledaren till sekreteraren att jag klarat ”examinationen” och jag fick mina poäng.
Prefekten på institutionen vill i nuläget inte kommentera ärendet ytterligare utan hänvisar till det kommande svaret på Universitetskanslerämbetets frågor.
Universitetet krävs på svar
Den institution vid Uppsala universitet som anklagas för att ha utnyttjat studenter som billig arbetskraft avkrävs nu svar på en rad detaljerade frågor av Universitetskanslerämbetet.
Student anmälde Upspala universitet 2012
I maj 2012 anmäldes Uppsala universitet till Högskolverket. Anmälaren, som inte är från Sverige, ansåg sig ha utnyttjats som ”extremt billig arbetskraft” under en fördjupningskurs. Muntliga löften om att antas som doktorand gavs återkommande hävdar studenten, som samtidigt skrivit på ett kontrakt där det framgår att det inte finns några sådana garantier. Enligt anmälan ska detta ha skett systematiskt vid institutionen och varit ett sätt utnyttja billig arbetskraft.
Institutionen gav dock en helt annan bild och hävdade att det inte allt rört sig om någon bluffkurs eller att löften om att antas som doktorand ska ha förekommit. I juni intervjuade UNT flera andra tidigare studenter med samma erfarenheter som anmälaren.
Rektor Eva Åkesson skriver dock i ett yttrande att anmälan saknar grund.