Urban Folkebrant, lektor i religion vid Fyrisskolan, säger att kursen redan har fler intressanmälningar än antalet platser. Tiotalet elever ska under våren läsa religion på universitetsnivå.
Det har blivit möjligt genom dispens från Högskoleverket att undervisa gymnasieelever i en kurs som numera återfinns i Uppsala universitets kurskatalog. Kursen ligger utanför gymnasieskolans läroplan, men eleverna kommer att kunna tillgodoräkna sig 7,5 högskolepoäng om de läser vidare.
Kursen kommer att behandla religiös och kulturell mångfald i Sverige och undervisningen utgår ifrån universitetslitteratur.
? Kursen ger eleverna möjlighet att få en inblick i universitetsstudier redan i slutåret på gymnasiet, säger Urban Folkebrant som tagit initiativ till kursen.
Han säger att undervisningen kommer att skilja sig markant från den som ges på gymnasienivå.
? Religiös och kulturell mångfald finns inte som moment i den ordinarie religionsundervisningen. Här kommer vi att studera fenomenet mer djupgående och se vilka faktorer som spelar in när människor söker sig från etablerade religiösa sammanhang till nya religiösa rörelser eller tvärtom. Kursen innehåller även studier av populärkultur och i vilken grad sekulära och religiösa värderingar samverkar.
Även om läroplanen vittnar om färre religionstimmar tycker han att det finns ett växande intresse för religionsfrågor bland gymnasieungdomar.
? Jag tror att det beror på att skolan lagt om undervisningen genom att titta mer på olika perspektiv på religioner. Ungdomar är mer intresserade av vetenskapliga bevis i dag, samtidigt förnekar de inte helt att det finns en yttre kraft som varit med i det hela. Dessutom är eleverna inte bara intresserade av att folk tror på ett visst sätt utan även varför de gör det.